Gemeente Lochem


Open Monumentendag 2010 in Lochem

Op zaterdag 11 september is er in de gemeente Lochem weer een Open Monumentendag. Dit jaar staat de Open Monumentendag in het teken van "de smaak van de 19de eeuw". Het is een knipoog naar een dynamische tijd waarin alles snel veranderde en nieuw werd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontstaan van de dynamo, de telefoon en nieuwe bouwstijlen.

Hieronder vindt u een overzicht van enkele activiteiten.

Opening in stijl
Burgemeester Frans Spekreijse opent om 10.15 uur de Open Monumentendag. Hij loopt samen met het comité in 19e eeuwse kleding vanaf de VVV naar de Kleine Markt, gevolgd door de paardentram. Op het bordes zal hij de dag openen. Voor en na de opening luidt de klokkenluidergilde de klokken van de Gudulakerk.

Activiteiten
De activiteiten staan de hele dag in het teken van de 19de eeuw. U kunt op de Kleine Markt in Lochem kennismaken met 'de smaak van de 19de eeuw' onder andere via:
* 11.30 en 15.00 uur: vertelling 'Een beeld van een meisje' door Cees Derlagen in de Gudulakerk
* 14.00 uur: poppentheater " 't Kleine Volkje ". Deze poppenkast, met echte houten poppen, is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar én voor volwassenen. Voor deze dag is gekozen voor het verhaal van Repelsteeltje.
* tentoonstelling in de synagoge.

Daarnaast is er in de Gudulakerk een doorlopende diavoorstelling met beelden van rond 1900 van panden en straten in Lochem, die nu nog herkenbaar zijn. U kunt de kerktoren beklimmen, er is levende muziek en u kunt "proeven wat de pot schaft".

Paardentram en Berkelzomp
Wilt u ook op verkenning buiten de Kleine Markt? Dan kunt u tussen 10.30 en 16.00 uur met de paardentram of de Berkelzomp naar kasteel De Cloese en terug. In kasteel De Cloese zijn een aantal vertrekken en een deel van de tuin toegankelijk.