Gemeente Wageningen


Gemeente Wageningen

Wageningen, 6 september 2010

Wageningen zet Millenniumdoelen op de kaart!

Wageningse Millenniumfietskaravaan

Een fietskaravaan van 8 bakfietsen "gevuld" met de 8 millenniumdoelen door verschillende lokale organisaties verbindt op 11 september de Veluweloop, de Molenmarkt en de Dag van het Hooilandplein aan elkaar. Ook wordt het Hooilandplein aangedaan door de estafette van wereldmoeders, een initiatief van Simavi om millenniumdoel 5 te ondersteunen.

Programma
Om 08.30 vertrekt de fietskaravaan vanaf het stadhuis naar de Veluweloop. Na de opening van de Veluweloop fietst de karavaan richting de rotonde Mansholtlaan/Droevendaalsesteeg. Daar hangt de burgemeester het allereerste Millennium Gemeente bord op. Vervolgens fietst de karavaan naar de rotonde RitzemaBosweg/Generaal Foulkesweg waar het tweede Millennium Gemeente bord wordt opgehangen. Om 11.00 uur opent de burgemeester de Molenmarkt en zijn alle 8 fietsen daar te bewonderen. Ook zijn er verschillende stands van de Millenniumdoelen aanwezig en wordt er een Millennium quiz georganiseerd. Om 13.30 uur zijn de burgemeester en de fietskaravaan op het Hooilandplein. Ontwikkelingsorganisatie Simavi komt met haar estafette van wereldmoeders naar de Dag van het Hooilandplein om daar aandacht te vragen voor Millenniumdoel 5 (tegengaan van moedersterfte). Een Bekende Nederlander die deze actie ondersteunt geeft samen met de burgemeester om 14.00 uur op ludieke wijze het startschot voor de kinderloop op het Hooilandplein. Na afloop krijgen de kinderen een "millenniumproof"-lekkernij aangeboden door Buys&Co ism de gemeente.

Wageningen Millenniumgemeente
Gemeente Wageningen is officieel een Millenniumgemeente. De gemeenteraad heeft dit in 2009 besloten en de gemeente is aangemeld bij de Millenniumgemeenten campagne. Wat doet een Millenniumgemeente? Een Millenniumgemeente ondersteunt of werkt aan een of meerdere millenniumdoelen. In totaal zijn er 8 doelen door de Verenigde Naties vastgesteld en deze zijn vooral gericht op armoede bestrijding in de wereld. De gemeente Wageningen voert al jaren een beleid dat deze doelstellingen (deels) ondersteunt, vooral op het gebied van internationale samenwerking/stedenbanden en milieu- en energiebeleid. Zo ondersteunt, faciliteert en financiert de gemeente al meer dan 30 jaar de projectrelatie met Ndiza (Rwanda).




Gemeente Wageningen