Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Vooraankondiging Noord-Holland Biënnale 2010. Een manifestatie over kunst en gebiedsontwikkeling.

Datum: 11 september t/m 17 oktober
Locaties: Den Helder, Bergen, Castricum, Zandvoort, Velsen/IJmuiden, Hoorn, Schermerhorn, Purmerend en Haarlem.

Ontmoeting tussen land en water

Haarlem ­ Als er iets is dat door de geschiedenis van Noord-Holland adert, dan is het wel de eeuwige strijd tegen het water. De ontmoeting tussen land en water is het centrale thema van de Noord-Holland Biënnale 2010 (NH BNL.10). NH BNL.10 verkent de Noord-Hollandse kust ­ de Noordzee en het IJsselmeer ­ vanuit het perspectief van de beeldende kunst. Issues die worden onderstreept zijn onder meer de dreigende klimaatverandering, stijgende zeespiegels, toenemende migratie en de daarmee samenhangende sociale spanningen.

Via vier trajecten ­ tentoonstellingen (Ondertussen), ontwerpateliers (Tussentijd), een schrijverstraject (Verlangen naar Zee) en een educatief traject (Egwijk aan Zee)- plaatst NHBNL.10 het thema in een breder maatschappelijk, historisch en mondiaal perspectief. (Inter)nationaal bekende kunstenaars en schrijvers geven hun visie op het thema door speciaal voor deze Biënnale nieuw werk te produceren.
De tentoonstellingen onder de titel Ondertussen vinden gedurende zes weken in verschillende steden plaats: de Vishal in Haarlem, de Grote Kerk in Schermerhorn, Museum Waterland in Purmerend, het Kunstenaarscentrum in Bergen en de openbare ruimte van Hoorn. Onder de noemer Tussentijd wordt via ontwerpateliers een onafhankelijke reactie op en interactie met de badplaatsen langs de kust beoogd. In IJmuiden, Zandvoort, Castricum en Den Helder zullen kunstenaars op locatie aan de slag gaan en samen met wetenschappers, bewoners en beleidsmakers het gesprek -in de breedste zin van het woord- aangaan. In de publicatie Verlangen naar Zee wordt een verdieping aan het thema gegeven via essays van Mohammed Benzakour, Dirk van Weelden en Bas Heijne en poëzie van Menno Wigman. Het educatieve traject Egwijk aan Zee is geïnspireerd op de gelijknamige fictieve badplaats beschreven door Annie M.G. Schmidt in Pluk van de Petteflet. Dit traject is gericht op de beleving van de zee door kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. De dubbelzinnigheid in het verhaal van Schmidt biedt mooie aanknopingspunten voor het thema van de Biënnale en parallellen met de andere trajecten. Egwijk aan Zee wordt op dit moment nog ontwikkeld in samenwerking met kunstenaar Jaap Velserboer.
Deze vierde editie van de Noord-Holland Biënnale wordt ontwikkeld in opdracht van De Vishal in Haarlem, De Boterhal in Hoorn, Museum Waterland in Purmerend, Kunstenaarscentrum Bergen, Grote Kerk Schermerhorn en Kunst en Cultuur Noord-Holland. De Noord-Holland Biënnale heeft als doel iedere twee jaar de actuele ontwikkelingen te laten zien op steeds een ander deelterrein van de beeldende kunst en vormgeving in Noord-Holland. NH BNL.10 wordt inhoudelijk samengesteld door curator Tanja Karreman. Voor het traject `Ondertussen' wordt zij ondersteund door de curatoren Danila Cahen en Mique Eggermont. Binnenkort is het programma te volgen via de website: www.nhbnl.nl.

De NH BNL.10 wordt ondersteund door de Provincie Noord-Holland, Mondriaan Stichting, VSBfonds, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Gemeente Den Helder, Gemeente Zandvoort, Gemeente Castricum, Gemeente Velsen, Gemeente Bergen, Gemeente Haarlem, Gemeente Hoorn, Gemeente Purmerend en de Gemeente Schermer. ***Einde persbericht***

Voorlopige lijst van deelnemende kunstenaars/auteurs: Maria Barnas, Mohammed Benzakour, Raphaël Cuomo & Maria Iorio, Marjolijn Dijkman & José Carlos Martinat, Onno Dirker & Peter Zuiderwijk, Jeanne van Heeswijk, Bas Heijne, Job Koelewijn, Sabrina Lindemann & DUS Architects, Ahmet Ögüt, Henk Schut, Joop Stoop, Dirk van Weelden, Albert van Westing, Menno Wigman, Luuk Wilmering en Mieke Woestenburg.

Noot aan de redactie (