Gemeente Maasgouw


Open Monumentendag 2010 in Maasgouw

"De smaak van de 19e eeuw" is dit jaar het nationale thema voor de Open Monumentendag, die op zaterdag 11 en zondag 12 september wordt gehouden.

De negentiende eeuw was er een met twee gezichten: dat van technologische vernieuwingen van de industriële revolutie enerzijds en dat van een teruggrijpen op oudere bouwstijlen anderzijds. In de gemeente Maasgouw zijn in die tijd veel gebouwen van de hand van architect Pierre Cuypers (1827-1921) of leerlingen van hem. Vandaar dat het thema in Maasgouw de ondertitel krijgt: Cuypers en zijn leerlingen. Een aantal van deze, en andere markante 19e eeuwse gebouwen, worden voor bezichtiging opengesteld tijdens Open Monumentendag. Sommige van deze gebouwen zijn normaal nooit openbaar toegankelijk, maar op deze dagen wel.

Om het thema "smaak van de 19e eeuw" ook letterlijk door te voeren heeft een tweetal horecaondernemers die in 19e eeuwse panden zitten een speciaal 19e eeuwse smaakmenu samengesteld. Het gaat hierbij om 't Aod Kloaster in Stevensweert en 't Jachthuis in Beegden.

U krijgt begin september een kaart in de bus met daarop een samenvatting van de gebouwen die opengesteld zijn en de extra activiteiten.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00