Gemeente Hulst

Open Monumentendag 2010

Open Monumentendag 2010

Op 11 & 12 september 2010 is het ook in de gemeente Hulst Open Monumentendag.

Dit jaar vinden de Open Monumentendagen plaats op 11 en 12 september 2010. Alle deelnemende monumenten zijn op deze dagen gratis toegankelijk.

In de gemeente Hulst zijn op zaterdag 11 september 2010 de volgende monumenten geopend van 10.00 tot 17.00 uur:


- Hulst: Basiliek H. Willibrordus, stadhuis, `s Landshuis, Museum De Vier Ambachten en Protestantse Kerk.


- Kloosterzande: Hof te Zande Kerk en H. Martinuskerk


- Nieuw Namen: Meester van der Heijden Groeve


- Lamswaarde: H. Cornelius-kerk


- Vogelwaarde: H. Petrus & Pauluskerk en de H. Gerulphuskerk


- Hengstdijk: H. Catharinakerk

Op zondag 12 september 2010 zijn in de gemeente Hulst van 12.00 - 17.00 uur de volgende monumenten geopend:


- Hulst: Basiliek H. Willibrordus, stadhuis, `s Landshuis, Museum De Vier Ambachten, stadsmolen


- Nieuw Namen: Meester van der Heijden Groeve

Bij alle monumenten is een gastheer/gastvrouw aanwezig voor deskundige uitleg. In diverse monumenten worden tevens rondleidingen gegeven door de aanwezige gastheren/gastvrouwen.

Pannenkoeken in de stadsmolen

Op zondag 12 september 2010 kunt u bij de stadsmolen ook genieten van met molenmeel gebakken pannenkoeken met koffie.

Extra activiteiten Basiliek Hulst

Tijdens de Open Monumentendagen wordt in de H. Willibrordus Basiliek te Hulst - in het kader van het nationale thema van 2010 "De Smaak van de 19e eeuw" - aandacht geschonken aan enkele mooie 19e eeuwse stukken, te weten: een historisch raam, preekstoel, communiebank, biechtstoel, monstrans en altaarstuk. Ook wordt er liturgische kledij tentoongesteld. In de Librije van de Basiliek is verder - naast de vaste opstelling van de schatkamer - een kleine tentoonstelling over Cornelius Jansenius en 75 jaar basiliek.

Op zaterdag (van 10.00 tot 16.00 uur) en op zondag (van 13.00 tot 16.30 uur) is er ieder half uur een rondleiding door de Basiliek. Tenslotte kunt u op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur elk uur onder begeleiding van een gids de toren van de Basiliek beklimmen. Aanmelden kan bij de VVV te Hulst. Let op: In verband met de veiligheid kunnen er maximaal 12 personen per keer mee. De beklimming is vanwege de aard van de klim niet geschikt voor kleine kinderen en degenen, die om welke reden dan ook minder goed ter been zijn.

Gratis streekvervoer

Op zaterdag 11 september 2010 is er in verband met Open Monumentendag - dankzij financiële steun van de Provincie Zeeland - in de gehele Provincie Zeeland - gratis openbaarvervoer.

Informatie

Voor nadere informatie kunt u terecht op www.openmonumentendag.nl. Ook kunt u terecht bij het VVV-kantoor, Steenstraat 37 te Hulst, bereikbaar op tel. 0114-315221. Daar is ook het programma gratis verkrijgbaar.