Ingezonden persbericht


Persbericht

Westergasfabriek doet mee met Open Monumentendag Amsterdam 2010

Met een geheime sluiproute voor kinderen, GPS tours, rondleidingen en een fototentoonstelling

Dit jaar doet Westergasfabriek voor het eerst mee met Open Monumentendag Amsterdam op zaterdag 11 en zondag 12 september. Tussen 12u00 en 17u00 staan de deuren van de magistrale Gashouder en de imposante Zuiveringshal open voor bezoekers. Speciaal voor én door kinderen worden geheime sluiproutes door de krochten van de Gashouder georganiseerd. Er zijn GPS tours over de architectuur en de historie beschikbaar. Ook kan iedereen met een moderne mobiele telefoon via de QR Parklezer de monumenten op een hele nieuwe manier gaan bekijken. Vanuit de Gashouder worden om 13u, 14u, 15u en 16u gratis rondleidingen gegeven. In KunstEnHuis is een verkooptentoonstelling van Arjen Veldt, de vaste fotograaf van de Westergasfabriek. Arjen Veldt is veelgevraagd fotograaf van monumenten en gespecialiseerd in avondfotografie en panorama's. In de grote ronde Gashouder is de informatiebalie ingericht, waar bezoekers zich kunnen melden.

Industrieel monument

De Westergasfabriek wordt gerekend tot één van de belangrijkste 19de eeuwse industriële monumenten van Nederland. De fabriek werd tussen 1883 en 1885 onder architectuur van Isaac Gosschalk gebouwd in een rijke stijl die de Hollandsche Neorenaissance wordt genoemd. De fabriek maakte gas uit kolen en was strategisch gelegen tussen water, spoor en toegangswegen. Het gas werd aanvankelijk gebruikt voor stadsverlichting, later ook voor Amsterdamse huishoudens. In 1967 werd de gasproductie, na de vondst van aardgas in Slochteren, gestaakt. Tot 1992 werd het Westergasfabriekterrein voornamelijk gebruikt door het Gemeentelijk Energie Bedrijf voor reparatie en opslag.

Herontwikkeling

Vanaf 1992 kregen de gebouwen van de Westergasfabriek, die eind jaren '80 de status van Rijksmonument hadden gekregen, een nieuw leven door de komst van creatieve bedrijven, kunstenaars en culturele evenementen. Deze tijdelijke invulling vormde uiteindelijk de basis voor de herontwikkeling van de Westergasfabriek. Na de sanering en de aanleg van het park tussen 2000 en 2003 zijn de gebouwen één voor één gerenoveerd, met behoud van het eigen karakter. Inmiddels huizen tientallen bedrijven op de Westergasfabriek en vinden er spraakmakende festivals en evenementen plaats. In 2008 werd de Westergasfabriek toegevoegd aan de Europese Route van Industrieel Erfgoed (ERIH) en in 2010 is de Westergasfabriek onderscheiden met Europa Nostra Award, de Europese prijs voor Cultureel Erfgoed.


- einde persbericht -

Over Open Monumentendag Amsterdam 2010

Op 11 en 12 september is het voor de 24e keer Open Monumentendag Amsterdam, een unieke kans om binnen te kijken bij bekende en minder bekende gebouwen waar je normaal niet zomaar naar binnen kan. 64 monumenten openen een weekend lang gratis hun deuren voor het publiek. Het thema dit jaar is 'de smaak van de 19e eeuw'. Aan de hand van drie verhalen uit de tijd, speciale routes en talloze activiteiten kan de bezoeker de smaak van de 19de eeuw tijdens Open Monumentendag Amsterdam zien en beleven. De negentiende eeuw was een tijd van bloeiende industrie, een uitdijende stad en een bonte bouwstijl. Meer informatie: www.openmonumentendag.amsterdam.nl

Over de Westergasfabriek

De Westergasfabriek bv beheert en programmeert met een groot hart voor cultuur en avontuur de industriële monumenten in Cultuurpark Westergasfabriek. De gebouwen van de Westergasfabriek en het omliggende park vormen een multifunctionele ruimte en een modern stadspark van internationale allure. Je vindt er groen, een plek om te werken, ruimte voor grote en kleine evenementen en diverse horeca-, film- theater- en expositiegelegenheden. Cultuurpark Westergasfabriek ligt vlakbij het centrum van Amsterdam en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Meer informatie: www.westergasfabriek.nl




Ingezonden persbericht