Gemeente Uithoorn

Open Monumentendag 2010 : In Uithoorn vier monumenten open

Duizenden monumenten in het land verwelkomen die dag publiek en vaak is dat de kans een kijkje te nemen op plekken die op andere dagen niet te bezoeken zijn. In Uithoorn zijn op 11 september 2010 van 10.00 tot 17.00 uur open: de Thamerkerk, het voormalige gemeentehuis aan het Marktplein, bierbrouwerij De Schans en Fort aan de Drecht.

Schilderen, knutselen, springen op het springkussen, luisteren naar muziek, kijken naar een nostalgische film over Uithoorn, een wijntje of een biertje proeven, exposities bekijken of rondgeleid worden, op Open Monumentendag 11 september kan dat in vier monumenten in Uithoorn.

In Uithoorn zijn van 10.00 tot 17.00 uur open: de Thamerkerk, het voormalige gemeentehuis aan het Marktplein, bierbrouwerij De Schans en Fort aan de Drecht.

Thamerkerk, Amsteldijk-Noord 3

De naam Thamerkerk verwijst naar het buurtschap Thamen, dat lag ter hoogte van de Europarei. Het ontvolkte toen de bewoners door de vervening werden gedwongen hoger en droger langs de Amstel te gaan wonen. In 1663 werd in de bocht van de Amstel een kerk gebouwd, die in 1834 door het huidige gebouw werd vervangen. Het ontwerp in Biedermeier stijl was van de hand van gemeentelid L. van Heusden. De Thamerkerk onderging twee rigoureuze verbouwingen. De eerste begin twintigste eeuw, toen het balkon werd aangelegd en het orgel, dat ouder is dan de kerk, van achter naar voor verhuisde. De tweede verbouwing vond begin jaren negentig plaats. De kerk is in gebruik bij de protestantse gemeente van Uithoorn. Daarnaast exploiteert de Stichting Beheer Historisch Erfgoed Uithoorn het gebouw. Alleen op Open Monumentendag kan men via de ingang die naar het orgel voert en die te vinden is op het kerkhof over het tongewelf heen naar het torentje klimmen, om van daaruit van een panoramisch uitzicht over het dorp en de polders te genieten. In de kerk wordt van tijd tot tijd het orgel bespeeld.

Voormalig gemeentehuis, Marktplein 2
Het bedrijf Unicum ID is een van de huidige gebruikers van het in 1937 in gebruik genomen gemeentehuis van Uithoorn en gastheer op Open Monumentendag. Twee andere gebruikers zijn een advies- en architectenbureau. Tot 1976 vergaderde hier de Uithoornse gemeenteraad en sindsdien was het eigenlijk niet mogelijk er zomaar binnen te vallen, zoals op Open Monumentendag. Behalve het bijzondere interieur met zijn vele aan een vorig leven herinnerende details, is hier een doorlopend een historische film te zien over de bouw. Die is gemaakt door filmer-fotograaf Tini de Boer, die schuin tegenover het gemeentehuis zijn fotostudio en -winkel had. De film zal verbazing wekken bij kijkers, die kunnen constateren hoeveel handkracht er in die jaren aan het vakmanschap te pas kwam aan het realiseren van het gebouw, dat is optrokken in de traditionele stijl van de Delftse School naar een ontwerp van Marinus Jan Granpré Molière. Buiten wordt een nieuwe sloep getoond die tijdens Sail Amsterdam geïntroduceerd is. Gasten kunnen vanaf de aanlegsteiger van het gemeentehuis een rondje meevaren met deze 7,8 meter lange Dolfijn sloep.

Brouwerij De Schans, Schans 17-21
Na de brand die op 23 juli 1781 nagenoeg heel Uithoorn in as legde verrees dit huizenblok. Na vele verbouwingen door verschillende families werd het rijtje woningen eind vorige eeuw nog eens goed onder handen genomen door de huidige gebruikers. In 1996 werd de basis restauratie voltooid, waarmee het complex weer werd teruggebracht tot de originele omvang. Ooit was het een groot woonhuis, met iets rechts van het midden de hoofdingang en in de steeg achter de poort links een dienstingang, waarvan nog sporen te zien zijn in de buitenmuur. Het gemeentelijke monument werd ingericht als ambachtelijke bierbrouwerij annex bierspeciaalzaak De Schans. Wie binnen rondkijkt krijgt een indruk van de sfeer van het oorspronkelijke woonhuis met uitzicht op de royale tuin met tuinhuis. Op Open Monumentendag kan men er informatie krijgen over het bierbrouwproces en wordt uitgelegd hoe de destilleerinstallatie werkt. Hier wordt legaal de eerste Uithoornse sterke drank gemaakt en uiteraard is die te proeven. Evenals het bier. In het proeflokaal kan men bovendien een kleurrijke serie schilderijen van Piet van Gelder bewonderen.

Fort aan de Drecht, Grevelingen 30-66
Dwars door Uithoorn loopt de Stelling van Amsterdam, bestaande uit een 135 kilometer lange dijk en een veertigtal forten. Het gebied buiten de dijk, die een ruime cirkel trok rondom de hoofdstad, zou in tijden van nood onder een laagje water worden gezet. De forten bewaakten de droog liggende toegangswegen tot de stad, waarover een aanvallend leger zou moeten optrekken. Fort aan de Drecht is volgend jaar een eeuw oud. In de ruimtes waar de soldaten verbleven zijn nu onder meer de werkplaatsen van Crea ondergebracht, galerie Het Fort, wijnproeflokaal Vinocerf, Fotostudio Zuijver, Improvisatieacteurs Nhar entertainment, restaurant Amstelfort en het atelier van beeldhouwer Gerard van Hulzen. In de keelkazemat, waar de kanonnen stonden, is een permanente expositie over de Stelling van Amsterdam en de ruimtes van Crea en de galerie kan men bezoeken. Ïn het restaurant en de wijnkoperij kan men een hapje en een drankje nemen, voor kinderen is er een knutselhoek en staat er een overdekt springkussen opgesteld - met toezicht. Van augustus 1914 tot media 1916 was de Stelling van Amsterdam op oorlogssterkte en leefden er soldaten in het fort. Daarvan resten nu nog de commandanten Van Hulzen en Van Puffelen, die in vol ornaat op Open Monumentendag rondleidingen geven. Die duren drie kwartier en brengen bezoekers op plekken die doorgaans niet toegankelijk zijn. Meelopen kost 2,50 euro p.p. en de starttijden zijn 10, 11, 12.30, 13.30 en 15 uur.