Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'De smaak van de 19e eeuw'

Monumentendag in Rotterdamse Kathedraal met wijnproeverij

Rotterdam, 26 augustus 2010 - De restauratie van de Kathedrale kerk H.H. Laurentius en Elisabeth aan de Mathenesserlaan is sinds 2009 in volle gang. Tijdens de komende Open Monumenten Dag zijn de gerestaureerde glas-in-lood-ramen aan de westelijke zijde van de kathedraal in oude luister te bewonderen. Op zaterdag 11 september is de toren via de binnenzijde te beklimmen en de verschillende klokken van dichtbij zien. Vanaf vier balkons krijgen de bezoekers bovenin de toren een uitstekend beeld van het centrum van Rotterdam, de havens en de wijde omgeving.

Kruiswegstaties en Jan Dunselman
Aan de restauratie van de glas-in-lood-ramen aan de oostzijde van de kathedraal wordt momenteel gewerkt. Verder wordt restauratief schilderwerk verricht in de absis en aan de muren en plafonds van het kerkgebouw. Bij de restauratie van het interieur worden de 14 Kruiswegstaties ook grondig aangepakt. Tijdens de Open Monumenten Dag demonstreert een restaurateur voor het publiek het herstel van de ruim honderd jaar oude staties. Bezoekers kunnen individueel of in groepsverband (een deel van) een Kruiswegstatie 'adopteren,' (kosten ¤ 3.000 per hele statie). Tijdens de Open Monumenten Dag wordt in de kathedraal tevens een expositie gehouden over het schilderwerk van Jan Dunselman, de kunstschilder die destijds de schilderingen heeft aangebracht in de kerk aan de Mathenesserlaan.

Wijnproeverij
In de kelders van de pastorie wordt een stijlvolle wijnproeverij gehouden. Op de plaats waar vroeger de flessen wijn werden opgeslagen organiseert Vermeyden Wijnen & Delicatessen uit Rotterdam de wijnproeverij. De eveneens meer dan 100 jaar gevestigde wijn- en foodspecialiteitenzaak van Vermeyden zal op 11 september de kelders in oude luister brengen met het plaatsen van wijnen in de oude opslagplaatsen. Bezoekers van de Open Monumenten Dag kunnen afdalen in de kelders om wijnen te proeven en zich te laten informeren over het aanwezige assortiment.

De Kathedrale kerk H.H. Laurentius en Elisabeth is tijdens de Open Monumenten Dag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De wijnproeverij start om 12.30 uur. Tijdens de openingsuren kunt u in de voormalige sacristie - thans in wording tot dagkkapel - genieten van een gratis kopje koffie of thee.

Kerkgangers en belangstellenden zijn op 11 september van harte welkom om de restauratiewerkzaamheden in de kathedraal van dichtbij in ogenschouw te nemen.

Einde bericht

Noot voor de redactie /