Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 31 augustus 2010

11 september: Open monumentendag

Ook bij Kunstuitleen Utrecht (voormalig woonhuis fam. Fentener van Vlissingen)

Op zaterdag 11 september is het Open Monumentendag. In Utrecht zullen ruim 80 monumenten voor het publiek worden opengesteld, zoals de Augustinuskerk, het stadhuis, de Winkel van Sinkel, de St. Willibrordkerk, de woning van sigarenfabrikant Ribbius Peletier en woningen in 'De Zeven Steegjes' en ook Kunstuitleen Utrecht.

Speciale aandacht voor Maliebaan

Speciale aandacht is er dit jaar voor de Maliebaan, waar zo'n 25 panden te bezichtigen zijn. Ook Kunstuitleen Utrecht, gevestigd in het voormalige woonhuis van de familie Fentener van Vlissingen (1899 - 1951) aan de Maliebaan 42, opent haar deuren voor geïnteresseerden. Het is een van de weinige panden aan de Maliebaan waar nog zo veel originele details bewaard gebleven zijn.

Bewonder de authentieke details bij de kunstuitleen

Vanaf 1986 leent Kunstuitleen Utrecht vanuit dit pand kunstwerken uit aan alle bewoners van de stad Utrecht. Een kleine tentoonstelling, speciaal voor deze dag, van historische foto's roept de sfeer van weleer op. Bezoekers kunnen dwalen door de voormalige zitkamer, tuinzaal en slaapkamers waar nog veel oorspronkelijke details in tact zijn gebleven. Bovendien is er een authentieke stijlkamer, prachtig glas in lood en zelfs een origineel toilet. Speciaal voor deze Open Momumentendag ontvangen geïnteresseerden documentatie met foto's over dit pand. Natuurlijk kan men ook van de reguliere kunstcollectie genieten en een wandeling maken door onze hedendaagse monumentale tuin, Lusthof Utrecht, ontworpen door Jurgen Bey. Bezoekers die een jaarabonnement afsluiten op deze dag, ontvangen een grote, luxe paraplu cadeau.

Historische fietsen en paardentram op de Maliebaan

Tijdens de Open Monumentendag is er speciale aandacht voor de Maliebaan. Deze werd in de 17e-eeuw net buiten de stadssingel aangelegd om het 'Paille Maille spel' - een soort golfspel - te spelen. In de 19e eeuw verrezen hier voorname villa's en herenhuizen. Deze vormen nu een staalkaart van 19e-eeuwse bouwkunst, die zich uitstrekt van het Maliebaanstation (1874) tot buitenplaats Het Hoogeland (1824). Aan de Maliebaan stond ook het eerste kantoor van de Nederlandsche Wielrijders Bond (nu ANWB), die hier in 1885 het eerste fietspad van Nederland aanlegde. Met historische fietsen en een paardentram - die hier ooit reed - zal de sfeer van weleer worden opgeroepen. De GVU-stadsbussen 3, 4 en 11 vervoeren bezoekers op vertoon van de Monumentenkrant gratis van en naar de Maliebaan. In het Utrechts Archief is een tentoonstelling te zien over de historie van de Maliebaan.

Informatie Open Monumentendag:

Zaterdag 11 september (11.00 - 16.30 uur)

Kunstuitleen Utrecht (voormalig woonhuis fam. Fentener van Vlissingen)

Maliebaan 42, 3581 CR Utrecht

T. 030 286 1980

E. info@kunstuitleenutrecht.nl

I. www.kunstuitleenutrecht.nl

www.openmonumentendagutrecht.nl

P.S. Voor wie meer wil weten over de voormalige bewoners van Maliebaan 42

De heer John Fentener van Vlissingen vertelt enthousiast over zijn jeugdherinneringen op de Maliebaan 42. Hij is samen met historicus Maarten van Rossum te zien in een documentaire die wordt uitgezonden via RTV Utrecht. De uitzending staat gepland op vrijdag 10 september via U stad en via de provinciale zender van RTV Utrecht -onder voorbehoud - op zaterdag 2 en zaterdag 9 oktober.

-----------------------------------