Ingezonden persbericht


Persbericht

Haarlem, 31 augustus 2010

Beleef de verhalen van de monumentale dijken van Noord-Holland

Haarlem, 31 augustus 2010. Op zaterdag 11 en zondag 12 september, tijdens de Open Monumentendagen, is er van alles te beleven op de Wierdijk, de Westfriese Omringdijk, Noorder-IJ en Zeedijken. Beleef de muzikale Septembergeluiden, de tentoonstellingen en de verhalen-, fiets- en wandelroutes.

Tijdens het weekend van de open Monumentendagen op 11 en 12 september stelt de gedeputeerde Cultuur Sascha Baggerman de verhalen en tradities van de historische dijken centraal. Zij nodigt bezoekers uit op de dijken te wandelen, te fietsen, tentoonstellingen te bezoeken en onder meer muziek te beleven in het programma Septembergeluiden aan de Westfriese Omringdijk.

Programma Onze Dijken
Op zaterdag 11 september start de gedeputeerde Cultuur Sascha Baggerman in Gemaal Leemans in Wieringerwerf het weekend van Onze Dijken. In het Vikinginformatiecentrum in Den Oever is de tentoonstelling 'Wierdijk -- hergebruikt landschap' te bezichtigen, In Molen de Breek (Etersheim) in Oosthuizen is de tentoonstelling over de historische dijkdoorbraken van de Noorder IJ- en Zeedijken, en de Westfriese Omringdijk te zien. Tot slot is er muziek bij lunch of diner onder de titel 'Septembergeluiden' aan de Westfriese Omringdijk met o.a. pianist Ivo Janssen, Lavinia Meijer, Raaf Hekkema en de Fancy Fiddlers. In de prachtige kerken van Eenigenbrug, Oudendijk, Valkkoog en en Schellinkhout. Deelname: ¤ 10,- , aanmelden via www.septembergeluiden.nl

Behoud en ontwikkeling van de dijken
Door mensenhanden gevormd. Ontstaan op drassige moerasgronden zijn deze bouwwerken in het landschap voortdurend aangepast aan onze leefomstandigheden. En zijn ze in ontwikkeling. Provincie Noord-Holland schenkt in het monumentenbeleid de komende jaren veel aandacht aan monumenten die karakteristiek zijn voor Noord-Holland, zoals de Westfriese Omringdijk en de IJ-dijken. De dijken hebben een grote landschappelijke en toeristische waarde. De Provincie Noord-Holland ontwikkelt een specifiek programma gericht op behoud en ontwikkeling van de dijken en op het vergroten van de toegankelijkheid. Ook worden er publieksactiviteiten en educatieve activiteiten georganiseerd.

Meer informatie over het programma Onze Dijken via www.cultuuropdekaart.nl