Gemeente Noordwijkerhout


Open Monumentendag

In het tweede weekend van september vindt Open Monumentendag plaats. In ons land zijn dan vele monumenten, die anders gesloten zijn, op zaterdag en/of zondag opengesteld voor publiek. Het landelijk thema van de Open Monumentendag luidt dit jaar "De smaak van de 19e eeuw". De volgende Rijks-, en Gemeentelijke monumenten zijn op zaterdag 11 september 2010 van 10.00-16.00 uur voor u vrij toegankelijk:
* de Witte Kerk, Dorpsringweg

* de Heilig Hartkerk, Beeklaan 13, De Zilk
* het gemeentehuis, Herenweg 4

* de Bavo-kapel, Langevelderweg 27

* de molen, Leidsevaart 82

* de Sint Victorkerk, St. Victorlaan 13

* de Vonk, Westeinde 94.

Witte kerk

Dit jaar bestaat de Bomenstichting 40 jaar. In dit kader vraagt de vereniging Dorpsbehoud aandacht voor de Engelse tuin op het Bavo terrein. In de Witte Kerk is een kleine expositie te bezichtigen over de Engelse tuin. Vanuit de Witte Kerk kunt u een wandelroute volgen die u langs diverse monumenten in het dorp uiteindelijk via het hoofdgebouw van de Bavo, naar de Engelse tuin leidt. In de Engelse tuin worden rondleidingen gegeven waarbij er over de diverse boom- struik en plantensoorten een uitleg gegeven wordt.

Heilig Hartkerk

Dit jaar is het 90 jaar geleden dat de H.Hartkerk werd gebouwd. In november 1918 werd H.J.M. Hafkenscheidt, toen werkzaam als kapelaan in Rotterdam tot bouwpastoor benoemd. Op 8 november 1918 begon hij vanuit Vogelenzang aan de voorbereidingen van zijn opdracht, waarna hij op 20 augustus 1920 officieel werd benoemd tot de eerste pastoor van de Zilker parochie, die was toegewijd aan het Allerheiligst Hart van Jezus.

Het Genootschap Oud de Zilck laat de originele bouwtekeningen van de kerk, pastorie en parochiehuis zien. Ook de maquette van de kerk, gemaakt in 1972 door dhr. Mooijekind, is te zien, alsmede foto's van de bouw van de kerk en van de kerk zelf uit diverse jaren. Deze expositie is op zaterdag 11 september van 11.00 tot 16.00 uur te bezichtigen in de H. Hartkerk.

Gegevens ontstaan kerk

Het was op het 40-jarig priesterfeest van pastoor Zondag in Vogelenzang in 1916 dat Joannis Ruigrok, woonachtig aan de Leidsevaart bij De Zilk, pastoor Zondag een uitzonderlijk geschenk aanbood. Hij schonk de pastoor fl. 6000,-- als basis voor een nieuwe Zilker Kerk en stelde voor dit doel tevens grond aan de Beeklaan beschikbaar. Dit echter onder voorwaarde dat binnen tien jaar de kerk daar gebouwd moest zijn.

Gegevens echtpaar Ruigrok

Echtpaar Joannis (Jan) Ruigrok (1847 - 1924) en Alida Ruigrok-Hermans (1847 - 1924).
Van dit echtpaar zijn de geschilderde portretten op 11 september in de H. Hartkerk te zien.

Het gemeentehuis

In de hal van het gemeentehuis is dit jaar een tentoonstelling te bezichtigen zijn over de smaak van de 20e eeuw. Hoe stelt u zich dat voor? Wie bepaalde de smaak? De inwoners, winkeliers of fabrikant? De winkelier was afhankelijk van wat de inwoner kocht. Mede dankzij diverse ondernemers uit Noordwijkerhout wordt een stukje geschiedenis getoond over de ondernemers in de 20e eeuw. U kunt hier veel oude foto's, aanzichtkaarten, plaatjesalbums, blikken, displays en dergelijke bezichtigen van de ondernemers van toen.

Verkiezing mooiste pand

De Vereniging Dorpsbehoud organiseert ook dit jaar de verkiezing van het mooiste pand. Foto´s van de genomineerde panden zijn vanaf maandag 30 augustus tot en met 11 september te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis. De foto's kunt u ook op 11 september bezichtigen in de Witte Kerk aan de Dorpsringweg. U kunt uw stem uitbrengen tot en met zaterdag 11 september 14.00 uur door middel van een formulier dat u bij de tentoongestelde foto´s aantreft of door te mailen naar pandvanhetjaar@dorpsbehoud.nl.
Zaterdagmiddag 11 september zal omstreeks 15.00 uur in de Witte Kerk aan de Dorpsringweg bekend worden gemaakt welk pand door u verkozen is tot mooiste pand van het jaar.

De Bavo-kapel

In de Bavo-kapel kun u onder het genot van een kopje koffie of thee de plannen rondom "'t Pesthuis" bekijken. Daarnaast is er een stand waar u kunt zien met welke materialen er gewerkt kan worden in het geval "'t Pesthuis" gerestaureerd wordt. Ook kunt u foto's bezichtigen over de geschiedenis van het Bavo-terrein, en de zorg die er plaats vond.

De (water)molen

De Molen is opengesteld voor het publiek van 10.00 tot 16.00 uur. Gedurende de openstelling vinden er rondleidingen door de molen plaats en kan men vragen stellen aan de molenaar. Betreding van de molen geschiedt op eigen risico.

St. Victorkerk

Het Thema van de open monumentendag van 2010 is "De smaak van de negentiende eeuw". En dus is het zeer de moeite waard een bezoekje aan de Victorkerk te brengen. Recent zijn bij het opknappen van de pastorie delen van de oorspronkelijke boerderij gevonden waarnaast en waaruit kerk en pastorie ontstaan zijn. U kunt de wijn-, en appelkelder en de opkamer bezichtigen, en in de bijkeuken is nog steeds de oude waterpomp aanwezig. Er zijn ook prachtige religieuze gebruiksvoorwerpen te bezichtigen, zoals o.a. het doopboek, en er wordt een kleine tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van de kerk. Het is dus zeer de moeite waard deze oudste katholieke kerk van de Bollenstreek te bezoeken. De kerk is tussen 10.00 en 16.00 uur (onder voorbehoud dat er geen dienst plaats vindt) geopend. Tijdens de opening zijn er rondleidingen en kunt u de geschiedenis van de kerk in foto's en afbeeldingen bewonderen! U bent van harte welkom.

De Vonk

Vakantiehuis "De Vonk" is wederom vrij toegankelijk voor het publiek van 10.00 tot 16.00 uur. Gedurende de openstelling vinden er rondleidingen plaats.

© 2009 gemeente Noordwijkerhout | sitemap | proclaimer | toegankelijkheid