Gemeente Lelystad

Monumentendag zet Zuiderzeewijk in kijker

Vrijdag 3 september 2010

Wethouder cultuur Jop Fackeldey geeft zaterdag 11 september om 11.00 uur het startsein voor de Open Monumentendag in Lelystad. Dat gebeurt op het plein van basisschool De Vuurtoren in de Zuiderzeewijk. Lelystad doet dit jaar voor de tweede keer mee aan de Open Monumentendag. Het landelijke thema van 2010 is "De smaak van de 19e eeuw".

Pendelbus tussen locaties

Het Lelystadse programma vindt plaats op twee plekken in de stad: de Zuiderzeewijk (de smaak van Lelystad) en kustgebied Batavia (de smaak van de 19e eeuw). Er vinden tal van verrassende activiteiten plaats, voor jong en oud. Centraal punt is dit jaar De Vuurtorenschool (Middelgronden 17) in de Zuiderzeewijk. Net als vorig jaar rijdt er van 11.00 tot 16.00 uur een pendelbus die bezoekers bij de verschillende programmaonderdelen brengt. De bus en alle activiteiten zijn gratis.

Zuiderzeewijk

In de oudste woonwijk van Lelystad hebben alle activiteiten betrekking op de geschiedenis van de stad en het ontstaan van de eerste woonwijk. In basisschool De Vuurtoren is een expositie over het ontstaan van de stad en de geschiedenis van de wijk te bekijken, met beeld en geluid van het eerste uur. Speciaal voor Open Monumentendag is een bijzonder boekje met een wandeling door Zuiderzeewijk gemaakt. Loop door de wijk en beleef de geschiedenis. Luister onderweg, bij bewoners van de wijk, naar sprookjes van Lelystedelingen over Lelystad. De wandelingen worden begeleid door leerlingen van Scholengemeenschap Lelystad en vertrekken vanaf De Vuurtoren.

Bezoek de woning aan de Marderhoek 53, die geheel in 60-er jaren stijl is ingericht. Zo woonde men die eerste jaren in Lelystad. Luister daar naar Nico, de eerste postbode van Lelystad die verhaalt over de pioniersjaren in de Zuiderzeewijk. Alle meubelen en accessoires zijn te koop. Belangstellenden kunnen een bod uitbrengen, om 16.00 uur vindt een veiling plaats in de woning.

Op het plein van De Vuurtoren klinkt de hele dag live 60-er jaren muziek, verzorgd door Steve. Restaurant Dubbel-Op zorgt voor ouderwetse lekkernijen.

Kustgebied Batavia

Ook aan de kust vinden dit jaar weer tal van activiteiten plaats. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is die dag geopend voor publiek. Neem een kijkje in het gebouw voor scheepsarcheologie; in het scheepsarcheologisch depot bevinden zich 33.000 geconserveerde vondsten. Bij het 19e eeuwse scheepswrak "De Zeehond" kan men de hele dag luisteren naar zeemansliederen, poffertjes eten of aan een rondleiding deelnemen. Kinderen mogen meedoen aan Kraak de code en helpen bij het oplossen van een mysterie.

Het Nieuw Land Erfgoedcentrum biedt diverse activiteiten die in het teken staan van de inpoldering en het ontstaan van de stad: films over ir. Lely en de Zuiderzeewerken, kijk- en luistertours voor kinderen en volwassenen, het watertheater en de tentoonstelling Vergane schepen.

In de Bataviahaven ligt "Allure", een schip van de bruine vloot van Naupar. Kom aan boord en luister naar de verhalen over de schepen van deze vloot.
Ja