Gemeente Wunseradiel


Open Monumentendag

Op zaterdag 11 september vindt de Open Monumentendag plaats. Deze dag zijn in Wûnseradiel vier monumenten te bezichtigen. Dit jaar onder het thema "de smaak van de 19e eeuw". Het thema is te herkennen aan de bouwstijl maar ook aan de gerechten.

Tijdens de Open Monumentendag kunt u gratis een kijkje nemen bij de monumenten. De gebouwen zijn van 10.00 - 17.00 uur te bezoeken. De gemeente Wûnseradiel heeft gekozen voor gebouwen die van oorsprong uit de 19^e eeuw komen en waar eten en drinken centraal staan. Een enkel monument geeft zijn eigen invulling aan bovenstaand thema. Zo kunt u bijvoorbeeld genieten van oud-Friese specialiteiten.

Van de volgende monumenten zijn de deuren tijdens de Open Monumentendag geopend:

Herberg "de Harmonie" in Parrega

De voormalige dorpsherberg is een tweelaags pand met schilddak uit de eerste helft van de 19^e eeuw.

Herberg "de Gekroonde Leeuw in Arum

Een statig blokvormig pand uit 1876. Vroeger functioneerde de herberg als halteplaats voor de tramlijn Harlingen naar Bolsward.

Hotel-café "de Prins" in Makkum

Een blokvormig en deels gepleisterd pand uit circa 1870. Vanaf 1898 werd het gebruikt als tramstation aan de lijn naar Harkezijl.

Hotel-café "Greate Pier" in Kimswerd

Een pand uit circa 1860 met een ver overkragende verdieping op kolommen. Bij hotel-café de Greate Pier hebben geïnteresseerden de mogelijkheid een kijkje te nemen in de keuken.

Naast deze vier 19^e eeuwse panden is deze dag ook de Laurentiuskerk in Kimswerd geopend. Hier kunt u van dichtbij zien hoe de kerk wordt gerestaureerd.

Bij deze deelnemende monumenten kunt u zaterdag 11 september een folder afhalen met meer informatie over het ontstaan en gebruik van de gebouwen.