Ingezonden persbericht


Historische werkgroep
Heilige Bartholomeus Parochie

Aan de redactie

Poeldijk, 3 september 2010

Persbericht

Open monumenten dag
expositie

Met vlag en vaandel

Bartholomeuskerk Poeldijk

Zaterdag 11 september is het weer open monumentendag. De Historische Werkgroep van de Heilige Bartholomeus Parochie Poeldijk heeft daarom een fraaie expositie samengesteld onder de titel: "Met vlag en vaandel". In de Bartholomeuskerk zijn vaandels en vlaggen te zien van het vroegere en hedendaagse verenigingsleven. Daarnaast worden diverse bijzondere kerkschatten getoond.

Begin 20e eeuw had bijna elke vereniging een vaandel. Dit vaandel was vaak een zeer verfijnd gemaakt object van textiel met daarop de naam van de vereniging, datum van oprichting en symbolen die behoorden bij die vereniging. De Bartholomeuskerk heeft er diverse zorgvuldig bewaard. Ook zijn er op de expositie voorwerpen te zien die horen bij het vroegere, bloeiende verenigingsleven en ook vlaggen van toen en nu. Naast de vlaggen en vaandels zijn er mooie kerkelijke bezittingen van koper, zilver en zelfs goud op zilver te zien. Ook toont de expositie ontwerpen van muurschilderingen van de kunstschilder Gerrit van Geffen. De schilderingen sierden ooit de kerk. Eind jaren 60 zijn deze helaas verwijderd uit de kerk.

Om 10.00 uur opent Muziekvereniging Pius X de expositie met een uitvoering op het kerkplein. Na die opening geeft organist Jos Vranken uitleg over het orgel en bespeelt hij dit instrument. De hele dag geven gidsen rondleidingen door de kerk. Verder treedt het Meijer kwartet op van 13.00 - 13.30 uur en van 13.45 - 14.15 uur. Van 14.30 - 15.00 en van 15.15 - 15.45 uur verzorgt violist Roderik Rot een optreden. Tegen een kleine vergoeding is er koffie en thee. Doorlopend zijn er vaartochten van de kerk naar de Historische Druiventuin Sonnehoeck. Hippisch Centrum Westland biedt vanaf de kerk een ritje per rijtuig aan naar het monumentale voormalig Verenigingsgebouw Sint Vincentius, nu hotel Saint Vincent. Daar is een foto-expositie te bewonderen over het vroegere rijke verenigingsleven, verzorgd door Koos van Leeuwen.

Dit alles vindt plaats tussen 10.00 - 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom! Bartholomeuskerk, Voorstraat 111 te Poeldijk.