Rabo Vastgoedgroep Trofee voor twaalf comités Open Monumentendag

03/09/2010 18:07

Rabo Bouwfonds

Voorafgaand aan de 24e nationale Open Monumentendag heeft hoofdsponsor Rabo Vastgoedgroep in elke provincie een lokaal comité Open Monumentendag beloond met een trofee en een geldprijs. Met deze trofee wil Rabo Vastgoedgroep haar waardering uitspreken voor de inzet en betrokkenheid van de vele vrijwilligers die de Open Monumentdag mogelijk maken en samen bijdragen aan dit nationale culturele evenement.

De winnaars zijn gekozen op basis van criteria als originaliteit, creativiteit en lokale betrokkenheid waarbij ook gekeken is naar de aansluiting met het thema 'De smaak van de 19e eeuw'. In totaal zijn de programma's van 35 lokale comités door de jury beoordeeld.

Tijdens de Open Monumentendag, in het weekend van 11 en 12 september, kunnen in circa 350 gemeenten in Nederland tussen de 3.000 en 4.000 monumenten bezocht worden. Met jaarlijks 800.000 tot 900.000 bezoekers geldt de Open Monumentendag als één van de grootste culturele evenementen in Nederland. Rabo Vastgoedgroep is - eerder onder de namen Bouwfonds en Rabo Bouwfonds - vanaf het begin van de Open Monumentendag in 1986 als hoofdsponsor betrokken bij dit evenement.

Via www.openmonumentendag.nl zijn alle opengestelde monumenten en programma's te raadplegen. Hoofdsponsor Rabo Vastgoedgroep is met verschillende gevestigde merknamen actief in vastgoedontwikkeling, vastgoedfinanciering en beleggingen op vastgoedmarkten in binnen- en buitenland. Rabo Vastgoedgroep is een onderdeel van Rabobank Groep, de grootste vastgoedonderneming van Nederland en één van de grootste in Europa.

Juryrapport 2010 Rabo Vastgoedgroep Trofee

Elk jaar reikt Rabo Vastgoedgroep als hoofdsponsor van Open Monumentendag in elke provincie een trofee uit aan het comité met het programma dat qua opzet, invulling, creativiteit, doelgroepen en lokale betrokkenheid het meest in het oog springt. Ook wegen mee: publicitaire inspanningen, communicatiemiddelen en het beschikbare budget. De prijs bestaat uit een trofee en een geldbedrag.

Dit jaar is de opzet van de jurering van de Rabo Vastgoedgroep Trofee anders dan in voorgaande jaren. Was het gebruikelijk dat alle comités standaard genomineerd waren voor de trofee en dat de jury na een voorselectie de uiteindelijke winnaar bepaalde; nu wordt per provincie een winnaar geselecteerd onder de comités die zich inschrijven bij hoofdsponsor Rabo Vastgoedgroep. Dit eerste jaar hebben 35 comités zich ingeschreven.

De jury was zeer onder de indruk van alle ingezonden programma's. Er is met hart en ziel aan de Open Monumentendag gewerkt, aldus de jury. Men bleef dicht bij het thema van dit jaar: 'De smaak van de 19e eeuw'. Het thema bood ruimschoots de gelegenheid voor originaliteit en de benadering van een breed publiek. De jury was niet alleen te spreken over de vitaliteit bij de comités, die ook dit jaar weer de meest geweldige programma's toonden, maar ook over de steeds weer toenemende kwaliteit van programma's en brochures.

De jury van de Rabo Vastgoedgroep Trofee 2010 bestaat uit de heer Koos Janssen (voorzitter bestuur stichting Open Monumentendag), Hans van der Linden (voorzitter hoofddirectie Rabo Vastgoedgroep) en Jan van de Voorde (plv. directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

De winnaars

De volgende comités zijn dit jaar als winnaar gekozen van de Rabo Vastgoedgroep Trofee:

Provincie Groningen

De jury heeft gekozen voor Delfzijl vanwege het integrale karakter van het programma, waarin het thema en de lokale samenwerking met andere organisaties en de gemeente centraal staan. Vooral de focus op het participeren van de (basis)scholieren in de gemeente Delfzijl spreekt de jury zeer aan. Verder heeft het comité actief de publiciteit gezocht, neemt ook de horeca deel aan het programma door het serveren van 19e-eeuwse gerechten en vinden er muziekuitvoeringen en demonstraties plaats.

Provincie Friesland

In Friesland is het comité Harlingen de winnaar met een zeer uitgebreid programma, gericht op verschillende doelgroepen. De jury is van mening dat Harlingen een programma biedt dat zeer dicht aansluit bij het thema en waarbij samen wordt gewerkt met een groot aantal lokale organisaties. Het geheel toont een actieve en betrokken gemeente, met oog voor de cultuurhistorische waarde van het lokale erfgoed. De jury wil haar waardering uitspreken voor de vele vrijwilligers die actief de vele rondleidingen en voorstellingen mogelijk maken en de monumenten onder de aandacht brengen.

Provincie Drenthe

In Drenthe prijst de jury het comité Tynaarlo om het bruisende programma en de brede lokale betrokkenheid als het gaat om het erfgoed. De veelheid aan activiteiten die dichtbij het thema blijven, de vele vrijwilligers die bijdragen en het actief benaderen van doelgroepen als ouderen via de zorginstellingen tonen het enthousiasme en het streven om het lokale erfgoed onder de aandacht te brengen. Ook het toevoegen van een aansluitend thema 'De buurtschipper' valt de jury op; hiermee weet Tynaarlo ook wateractiviteiten aan het programma toe te voegen.

Provincie Overijssel

De trofee gaat naar de gemeente Hof van Twente (o.m. Markelo, Goor, Delden) in Overijssel. De jury prijst ook hier de mate van samenwerking met andere lokale organisaties en het resultaat in de vorm van een breed, educatief en gevarieerd programma. Opvallend is de mate waarin de landelijke omgeving in het programma is opgenomen, waaronder historische boerenbedrijven, watermolens, een watertoren een landgoed en monumentale bomen. Ook de aandacht voor oude ambachten en de nadruk op het interesseren van de jeugd voor het lokale erfgoed heeft de jury in haar oordeel meegenomen.

Provincie Flevoland

Het comité van Lelystad is de winnaar in Flevoland. Het comité weet ondanks de zeer jonge historie van Flevoland toch creatief aansluiting te vinden bij het thema door in het programma onder meer de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op te nemen en het scheepsarcheologisch depot met 33.000 vondsten open te stellen; ook is er een programma rond het 19e-eeuwse scheepswrak 'De Zeehond'. De jury wil haar waardering uitspreken over het enthousiasme dat uit het programma blijkt. Een extra vermelding verdient de nauwe lokale samenwerking gericht op het vergroten van de gemeenschapszin in deze relatief jonge gemeente.

Provincie Gelderland

De winnaar in Gelderland is het comité van gemeente Barneveld met een breed programma waarin muziek, dans, theater, literatuur, fotografie en beeldende kunst gecombineerd wordt met het lokale erfgoed waarbij het thema centraal staat. Ook de inspanningen op het gebied van publiciteit en de gerichte doelgroepbenadering zijn in de ogen van jury van een hoog niveau.

Noord-Holland

Haarlem is winnaar in Noord-Holland vanwege de totaalprogrammering waarin de openstelling van 60 monumenten geïntegreerd is met vele voorstellingen van zang en dans, koren en theater, waarin het thema centraal staat. De jury is unaniem van mening dat het comité Haarlem als een geoliede machine er in slaagt om Open Monumentendag in te zetten als citymarketing, gelet op het feit dat het programma zowel voor de inwoners als voor bezoekers aantrekkelijk is gemaakt, waarbij erfgoed, cultuur en entertainment nauw met elkaar verweven zijn.

Zuid-Holland

Het comité van Lisse heeft in Zuid-Holland gewonnen. De jury merkt op dat het comité het thema goed laat aansluiten bij de selectie van het 19e-eeuwse lokale erfgoed, en daar ook een gevarieerd cultureel programma omheen heeft vormgegeven. Daarbij heeft het comité ook aansluiting en samenwerking gezocht en maakt de Open Monumentendag nu deel uit van drie evenementen; er vindt ook een sponsorloop plaats voor het goede doel en er is een water gerelateerd evenement 'Meer dan water' dat ook weer aansluit bij het thema van Open Monumentendag.

Zeeland

Een uitgebreide lokale samenwerking met culturele en historische verenigingen, een programma dat het thema goed vertaalt in een breed scala van historische activiteiten en demonstraties en het actief benaderen van uiteenlopende doelgroepen maakt Goes de winnaar in Zeeland. Een programma gericht op jong en oud, op bezoekers en inwoners en zeer veel opengestelde monumenten waarbij ook activiteiten worden georganiseerd met behulp van de inzet van vele vrijwilligers heeft de jury overtuigd. Goes laat in de ogen van jury goed zien hoe Open Monumentendag in combinatie met creatieve samenwerking met andere lokale organisaties kan uitgroeien tot een lokaal evenement waar iedereen aan kan deelnemen of mede vorm geeft.

Noord-Brabant

Een uitdagende afweging voor de jury vond plaats voor Noord-Brabant, waar uiteindelijk Bergen op Zoom als winnaar werd gekozen. Met eervolle vermeldingen voor Gemert (waar het naspelen van het 19e-eeuwse weversoproer als een vorm van immaterieel erfgoed gezien kan worden) en Eindhoven (uitgebreid programma met bijzondere monumenten als stadsvilla's, marechausseekazerne en een speciale verrassingswandeling). De jury koos voor Bergen op Zoom vanwege de sterke lokale samenwerking en het veelzijdige programma waarin het thema is vertaald in 'Kunsten in de Monumenten' en het lokale erfgoed gecombineerd wordt met vele kunstgerichte activiteiten, voorstellingen, workshops en demonstraties. In totaal werken zo'n 80 verenigingen en 800 vrijwilligers mee om van Open Monumentendag een structureel evenement te maken.

Limburg

Het comité van Venlo heeft gewonnen in Limburg. De jury waardeert het streven van het comité om na een vernieuwingsslag Open Monumentendag een breed en open karakter te geven, met behulp van een groep enthousiaste vrijwilligers. Het programma concentreert zich in het kloosterdorp Steyl, waar de 19e eeuw in al haar facetten van het dagelijkse (en religieuze) leven tot uitdrukking wordt gebracht. De veelheid aan activiteiten, rondleidingen en culinaire elementen zijn gericht op jong en oud en worden in samenwerking met andere lokale organisaties vorm gegeven.





http://www.rabovastgoedgroep.nl