Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 07-09-2010

Radio
De barbier van Hilversum
Vanaf zaterdag 11 september
11.00 uur - Radio 4

ERNST DANIEL IS DE BARBIER VAN HILVERSUM BIJ DE TROS

Ernst Daniël Smid krijgt vanaf zaterdag 11 september een nieuw programma bij de TROS op Radio 4. In DE BARBIER VAN HILVERSUM neemt Ernst Daniël iedere zaterdagochtend de luisteraar mee naar de verhalen achter de klassieke werken. In dit programma krijgt Ernst Daniël alle ruimte om zijn kwaliteiten als meesterverteller én muziekkenner te combineren, uiteraard blijft er voldoende tijd om de muziek een hoofdrol te laten spelen.

Ernst Daniël heeft veel zin in zijn nieuwe programma op Radio 4: "In De barbier van Hilversum probeer ik het verhaal van het werk, dan wel de componist ervan, dichter bij de luisteraar te brengen. Zo maakte Wagner een bizarre reis van Riga naar Londen, op weg naar zijn vrijheid. Deze reis zal hem inspiratie hebben opgeleverd voor zijn 'Fliegende Holländer'! En als de moeder van Verdi niet in de klokkentoren was gekropen bij een inval van Kozakken in hun dorpje, en niet eigenhandig het trapje naar boven had verwijderd, dan hadden we veel, te veel moeten missen. Het is eigenlijk nog wonderlijker dat baby Verdi 24 uur lang geen kik gaf...

Zo maar een paar verhalen die me nu te binnen schieten, maar er zijn legio voorbeelden. Ik hoop dat luisteraars zich kunnen vinden in deze opzet en hun huisgenoten, buren, vrienden, familie of bekenden aansporen om op deze gemakkelijke, toegankelijke manier kennis te nemen van de soms idiote verhalen achter de ondoorgrondelijke geniale werken. Vergeet niet dat de componisten ons tot op de dag van vandaag, nu al eeuwenlang, inspireren, laten lachen en huilen en ons troosten als we het even niet meer weten. Klassieke muziek vertelt u meer dan u op het eerste oor wilt toelaten, mag ik daarbij uw gids zijn?"

DE BARBIER VAN HILVERSUM is vanaf zaterdag 11 september wekelijks te beluisteren tussen 11.00 en 13.00 uur bij de TROS op Radio 4. Ernst Daniël Smid blijft vanzelfsprekend ook gastheer in zijn vertrouwde radioprogramma ERNST DANIEL, iedere zondagavond tussen 18.00 en 20.00 uur op Radio 4.

Voor meer informatie: www.radio4.nl



Ingezonden persbericht