Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 9 september 2010

Rode Kruis introduceert snelcursus Eerste Hulp

Tweede Kamerleden bijten spits af onder leiding van Irene Moors

Het Nederlandse Rode Kruis introduceert op 11 september, Wereld Eerste Hulp Dag, een online snelcursus Eerste Hulp die onderdeel uitmaakt van een nationale voorlichtingscampagne. Tweede Kamerleden kregen vanochtend de primeur met een Eerste Hulp oefensessie onder leiding van Rode Kruis-ambassadeur Irene Moors. Met de campagne en de interactieve snelcursus beoogt het Rode Kruis Eerste Hulp kennis toegankelijk te maken voor iedereen. De snelcursus duurt een uur en laat zien wat mensen moeten doen bij zeven veel voorkomende ongevallen, zoals verslikking, verbranding en bewusteloosheid. Irene Moors sprak de instructies van de snelcursus persoonlijk in.

Eerste Hulp voor iedereen

Het Rode Kruis startte eerder dit jaar een voorlichtingscampagne 'Eerste Hulp: Weet jij wat je moet doen?' met een online kennistest om Nederlanders bewust te maken van hun (beperkte) Eerste Hulp kennis bij zeven veel voorkomende ongevallen. De kennistest op www.rodekruis.nl werd in de afgelopen maanden door bijna 145.000 Nederlanders afgerond waarbij slechts 6% alle zeven vragen goed wist te beantwoorden. Reden voor het Rode Kruis om een toegankelijke, laagdrempelige snelcursus Eerste Hulp te ontwikkelen en wederom grootscheeps aandacht te vragen voor het belang van Eerste Hulp. Tweede Kamerleden van de PVV, PvdA, CDA, SP, GroenLinks en ChristenUnie beten vandaag het spits af om hun kennis van Eerste Hulp bij te spijkeren.

De snelcursus

De online cursus duurt ongeveer een uur en kost ¤ 9,95. Door middel van theorie die wordt toegelicht door Irene Moors en simulaties van ongevallen waarbij deelnemers zelf opdrachten tot Eerste Hulp handelingen moeten geven, leren ze wat te doen bij veel voorkomende ongevallen. De cursus geeft een goede basis van Eerste Hulp kennis. Om complexe handelingen als de stabiele zijligging of de Heimlich manoeuvre volledig in de vingers te krijgen, kunnen mensen ook nog een praktijksessie volgen. Deze duurt 1,5 uur en kost ¤ 27,50. Innschrijven kan via www.rodekruis.nl.

Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis: ''Eerste Hulp vóór iedereen, dóór iedereen, dat is de ambitie van het Nederlandse Rode Kruis. Iedereen heeft een verantwoordelijkheid om anderen in nood te helpen. Het is echter aan ons als Nederlandse Rode Kruis en aan andere Eerste Hulp onderwijs aanbieders en betrokken instanties om deze kennis ruimschoots toegankelijk en beschikbaar te maken. Met de snelcursus hopen we wederom een stap in deze richting te zetten, want of het nu gaat om een verbranding door hete thee of een verkeersongeluk, zelfs de kleinste handeling kan cruciaal zijn om letsel te beperken of een leven te redden".

Kennis Eerste Hulp onvoldoende

Het Nederlandse Rode Kruis stelt dat het slecht gesteld is met de Eerste Hulp kennis in Nederland. In Nederland beschikt slechts één op de 30 personen (3,2%) over aantoonbare Eerste Hulp vaardigheid(1). Uit onderzoek van het Internationale Rode Kruis in 2009 bleek dit niveau vergelijkbaar met landen als Servië (3%), Kirgizië (1,2 %) en Azerbeidzjan (0,6%) tegenover 80% in landen als Duitsland en Oostenrijk(2). Ook liet onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van het Rode Kruis (juni 2010) zien dat mensen vaak wel een globaal idee hebben van wat ze zouden moeten doen, maar dat ze onvoldoende weten wat de beste handelswijze is. Zo bleek dat drie op de vier Nederlanders onvoldoende weet wat te doen bij veel voorkomende ongevallen als verslikking, snijwonden en botbreuken.

Het Rode Kruis
Het Rode Kruis is het symbool geworden voor hulp aan mensen in nood en wereldwijd een van de grote spelers op het gebied van Eerste Hulpverlening en Eerste Hulp onderwijs. Door de inspanningen van het Rode Kruis worden wereldwijd jaarlijks tienduizenden levens gered. Om het belang van Eerste Hulp onder de aandacht te brengen, riep het Rode Kruis in 2000 de tweede zaterdag van september als Wereld Eerste Hulp Dag uit. Ieder jaar organiseren meer dan 100 Rode Kruis en Rode Halve Maan verenigingen wereldwijd activiteiten om mensen bewust te maken van het belang van Eerste Hulp. Want niet alleen de Eerste Hulpverleners van het Rode Kruis kunnen Eerste Hulp verlenen.

Directe hulp door omstanders kan schade aan de gezondheid beperken of zelfs een verschil maken tussen leven en dood. Kijk voor meer informatie op http://www.rodekruis.nl/. Alle Eerste Hulp cursussen van het Rode Kruis voldoen aan de richtlijnen van het European First Aid Manuel (EFAM).

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht