Gemeente Cromstrijen


Oudercomité 'Verzuip jij je toekomst?!' start met activiteiten

09-09-2010

Ouders die andere ouders in de regio Zuid-Holland zuid bewust maken van de gevaren van alcohol voor hun opgroeiende kind. Dat is het doel van het door het regionale alcoholpreventieprogramma 'Verzuip jij je toekomst?!' opgerichte oudercomité. Het oudercomité start vanaf 11 september met haar regionale activiteiten. Zaterdag 11 september tussen 12.30 en 17.00 uur is het oudercomité aanwezig bij de Jaarmarkt in het centrum van Oud-Beijerland.

De afgelopen maanden was de groep ouders druk bezig met de voorbereidingen van de verschillende activiteiten. Zo volgden zij ondermeer een aantal trainingen waarin zij leerden hoe zij andere ouders het meest effectief kunnen voorlichten. Janka Smeitink begeleidt het oudercomité vanuit 'Verzuip jij je toekomst?!'. Zij is verheugd dat het oudercomité nu met concrete acties aan de slag kan gaan: "Vanuit ons programma doen wij veel om ouders bewust te maken van de gevaren van alcohol voor hun opgroeiende kind. In de omgeving van jongeren spelen zij namelijk een belangrijke rol bij het drinkgedrag van hun kinderen. Zowel op jonge leeftijd als bij pubers. De invloed van de ouders speelt zelfs een grotere rol in het drinkgedrag van hun kinderen dan de invloed van leeftijdsgenoten. Het is dus mooi dat nu ook de ouders zelf zich willen inspannen om andere ouders voor te lichten. "

Het oudercomité probeert ondermeer andere ouders ervan te overtuigen dat er onder de 16 geen druppel alcohol moet worden geschonken. Smeitink: "Wij hebben enige tijd geleden binnen de regio Zuid-Holland Zuid een attitudeonderzoek verricht onder ouders van kinderen tussen de 13,5 en 14,5 jaar. Hieruit bleek dat maar liefst 51% van de ouders het verstandig vindt dat een kind thuis 'leert' drinken. Dit betekent dus dat een meerderheid van de ouders zich niet bewust is van het feit dat dit 'leren drinken' onverstandig is. Ik hoop dat ons oudercomité andere ouders kan overtuigen van het feit dat het stellen van regels juist werkt!". Uit Nederlands onderzoek blijkt dat kinderen die geen alcohol mogen drinken, dat over het algemeen ook niet doen. En als ze desondanks toch stiekem iets drinken, is dat in ieder geval een stuk minder dan leeftijdsgenoten die wel toestemming hebben van hun ouders. Ouders moeten daarom volgens Smeitink duidelijk regels stellen: "Stel alcoholgebruik zo lang mo gelijk uit, en in ieder geval geen alcohol onder de 16".

Achtergrondinformatie
Uit cijfers blijkt dat alcoholconsumptie onder jongeren in deze regio hoog is. Overmatig alcoholgebruik leidt bij deze doelgroep tot gezondheidsrisico's en problemen met betrekking tot de openbare orde en veiligheid. Zo schaadt alcohol de ontwikkeling van de hersenen. Het kan zelfs leiden tot definitieve hersenbeschadiging. Bovendien geldt: Hoe jonger kinderen alcohol drinken, hoe groter het verslavingsrisico op latere leeftijd. Ook liggen andere negatieve gevolgen op de loer, zoals alcoholvergiftiging, leer- en geheugenproblemen, slechte schoolprestaties en agressie. En denk aan ander risicovol gedrag, in het verkeer of onveilig vrijen.

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid willen, samen met belangrijke partners als de GGD, Openbaar Ministerie en Politie, het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. Hiervoor is het programma 'Verzuip jij je toekomst?! opgezet. Vanuit dit programma wil men met voorlichtingsactiviteiten, maar ook door strengere wet- en regelgeving en handhaving het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen.

Meer informatie
www.verzuipjijjetoekomst.nl