Ingezonden persbericht


Persbericht

Open Monumentendagen 2010 in Museum Willet-Holthuysen

Dit weekend staat tijdens de Open Monumentendagen, zaterdag 11 en zondag 12 september, de smaak van de negentiende eeuw centraal.

In Museum Willet-Holthuysen daarom extra aandacht voor de fraaie interieurs van het Amsterdamse verzamelaarsechtpaar Abraham Willet en Louisa Holthuysen. Omstreeks 1865 lieten zij hun woonhuis Herengracht 605 nieuw inrichten op een wijze die in het toenmalige Amsterdam zijn weerga niet vond. Voor de uitmonstering van de belangrijkste verdieping, de bel-etage, werd teruggegrepen op de representatieve neo Lodewijk XVI-stijl. De grote achterzaal, door de Willets gebruikt voor feestelijke ontvangsten, baadde in goud en blauw. Een terugkerend versieringsmotief zijn gekruiste toortsen en pijlenkokers, te zien in de gesneden kappen van de vele stoelen en de kuiven van de spiegels. Toonaangevende Parijse firma's als Braquenié en Barbédienne tekenden voor de wandtapisserieën en het vergulde bronswerk. Er is in de twintigste eeuw, toen de smaak van de negentiende eeuw gelijkstond aan wansmaak, niet altijd even respectvol met de feestzaal in huize Willet omgesprongen. Tegenwoordig wordt de kamer in vrijwel elk standaardwerk over negentiende-eeuwse interieurkunst in Nederland beschreven en afgebeeld.

Bezoekers kunnen zich tijdens het weekend inschrijven voor een gratis exclusieve lezing in het museum op zaterdag 25 September over de ´Toekomst van Museum Willet-Holthuysen´.

Daarnaast kunnen geïnteresseerden hun ideeën hierover kwijt in de daarvoor bestemde ideeënbox.

Museum Willet-Holthuysen is tijdens de Open Monumentendagen gratis toegankelijk. De audiotour wordt met 25% korting aangeboden.

----------------einde persbericht-----------