Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 12 augustus 2010

Ontdek de 'smaak van de 19e-eeuw' tijdens Open Monumentendag

Open Monumentendag vindt dit jaar plaats in het thema 'De smaak van de 19e-eeuw'. Op zaterdag 11 september 2010 zijn weer 66 monumenten gratis toegankelijk, waaronder een ontwerp van Pierre Cuypers: de St. Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord. Nieuw dit jaar is de openstelling van vier monumentale villa's.

Naast de vele geopende monumenten, kunnen bezoekers ook met andere activiteiten hun zintuigen laten prikkelen. Zo kunnen zij op de foto in een 19e-eeuws atelier, proeven van (over)grootmoederrecepten of een huiskamerconcert bijwonen. Ook wordt er in de Grote Kerk een ambachts- en informatiemarkt georganiseerd. De Grote Kerk is tevens het startpunt van de monumentenroute die zelfstandig, of onder leiding van een gids, gevolgd kan worden. Maar ook aan natuurliefhebbers en kinderen is gedacht. Voor de liefhebbers van groen is er een wandeling langs 19e-eeuws groen en voor kinderen wordt een echte 'speurneuzentocht' georganiseerd.

Monumentale villa's
Voor het eerst dit jaar worden vier monumentale villa's (Wilhelminalaan 6, Hofdijkstraat 2, Kennemerstraatweg 13, Zilverstraat 3) opengesteld voor publiek. Deze panden zijn helaas niet geschikt voor grote aantallen bezoekers en kunnen dus alleen in groepen bezocht worden. Hiervoor kunnen geïnteresseerden zich aanmelden tot 3 september 2010. Andere nieuwe openstellingen zijn de Brugpost NS (spoorovergang Helderseweg) en de ateliers in de oude glasfabriek Kerrebijn (Luttik Ouodorp 79).

Stadswandeling (met gids)
Ook kunnen bezoekers zich tot 8 september 2010 aanmelden voor de informele en leerzame tocht langs de mooiste monumenten in de binnenstad. In ongeveer twee uur tijd brengen professionele gidsen de bezoekers langs hofjes, woonhuizen, kerken, pakhuizen, het stadhuis en de Waag. Bij een aantal kunnen de bezoekers zelfs op huisbezoek.

Literatuur
Tijdens de Open Monumentendag hangen in de etalages van boekwinkels gedichten van vaderlandse klassiekers en toont de bibliotheek in de Gasthuisstraat beroemde literatuur en oude stadsportretten. Het Alkmaars Historisch Café biedt twee lezingen over die tijd: Restauratiefilosofie en De gedekte tafel. Hoe Alkmaar de eeuw doormaakte is te zien en te lezen in het rijk geïllustreerde Alkmaar verlegd de grenzen. Het is vanaf 11 september voor

E 3,- verkrijgbaar bij de Grote Kerk, Regionaal Archief, Stedelijk Museum en boekhandel Het Keerpunt.

Operettegezelschap 'Odeon' voert scènes op uit 19e-eeuwse operettes en in diverse kerken klinkt orgelspel uit die tijd. Voor architectuurliefhebbers verzorgt de Historische Vereniging een avondwandeling. Ook zijn door eigenaren van monumenten muziek en exposities georganiseerd en beweegt het Korenlint zich door de stad.

Meer informatie
Meer informatie over de openstellingen, activiteiten en aanmeldingsformulieren voor Open Monumentendag is te vinden op www.alkmaar.nl, onder het kopje 'monumenten en archeologie' en op www.sprekendegevels.nl. De monumentenroute en het Korenlintprogramma zijn vanaf begin september gratis verkrijgbaar bij de bibliotheken, Regionaal Archief, Stadskantoor, Dienstencentrum De Mare en VVV. Het korenlint is binnenkort ook verkrijgbaar bij diverse muziekhandels in de Alkmaarse binnenstad.

Noot voor redacties

Noot voor de redactie (