KRO

Nieuwe KRO-dramaserie Penoza vanaf 12 september op Nederland 3

Uitzenddatum: 12/09/2010

Vanaf 12 september zendt de KRO de spannende, achtdelige serie Penoza uit in het nieuwe dramatijdslot van Nederland 3 (zondagavond, 20.25 uur). De serie speelt zich af in de wereld van de Nederlandse penoze en vertelt het verhaal van Carmen van Walraven. Als haar man, een beruchte drugsbaron, voor de ogen van hun jongste zoon wordt geliquideerd, neemt Carmen een drastisch besluit... Penoza schetst een indringend beeld van de Nederlandse onderwereld waarin keuzes met betrekking tot familie, loyaliteit en geld op het scherpst van de snede worden gemaakt.

Penoza wordt verteld als een familiesage met Carmen - een werkende moeder met een uitzonderlijk beroep - aan het hoofd. De rol van Carmen wordt vertolkt door Monic Hendrickx. Overige hoofdrollen zijn weggelegd voor o.a. Thomas Acda, Fedja van Huet, Marcel Hensema, Tom Jansen, Johnny de Mol, Olga Zuiderhoek, Medina Schuurman, Maartje Remmers, Hajo Bruins, Raymond Thiry en Peggy Jane de Schepper. Penoza werd geproduceerd door NL Film (Keyzer & de Boer Advocaten, Verborgen gebreken, De Storm) en geregisseerd door Diederik van Rooijen (Stella's Oorlog, Meiden van de Wit). Het scenario is geschreven door Pieter Bart Korthuis (Taartman, Keyzer & De Boer Advocaten).

De KRO vindt het belangrijk om Nederlands kwaliteitsdrama te ontwikkelen dat mensen amuseert, maar ook inspireert tot nadenken over menselijke en maatschappelijke dilemma's. "Ik ben er trots op dat we het aandurven om deze thema's aan te snijden in een gewaagd nieuw genre als de polder-maffiaserie", aldus KRO Mediadirecteur Taco Rijssemus. "Want welke waarden blijven overeind wanneer de veiligheid en het geluk van je gezin op het spel staan? En welke keuzes maak je in een wereld waarin de grenzen tussen goed en kwaad vervagen?" Niet eerder werd een dramaserie over de Nederlandse onderwereld gemaakt.

Samenvatting Penoza
Georganiseerde misdaad is mannenwerk. Slechts een hoogst enkele keer dringt een vrouw door tot de top van een misdaadsyndicaat. De hoofdpersoon in deze serie, Carmen van Walraven de Rue (Monic Hendrickx), is zo'n vrouw. Maar de rol die ze verovert, is niet de rol die ze voor zichzelf in gedachten had. Opgegroeid als dochter van een Amsterdamse penoze kent ze het milieu als geen ander, maar voor haar kinderen heeft ze een andere toekomst in gedachten. Als Carmen er in de eerste aflevering achter komt dat haar man (Thomas Acda) een groter aandeel in de misdaad heeft dan ze voor zichzelf durft toe te geven, dwingt ze hem met de onderwereld te breken.

Net als haar leven zich ten goede lijkt te keren, wordt haar man voor de ogen van hun jongste zoon geliquideerd. Het leven van Carmen verandert ingrijpend. Overal duiken schuldeisers op en bedreigingen aan haar adres volgen. Ook Justitie zet haar stevig onder druk; als zij getuigt tegen de compagnons van haar man garandeert Justitie haar bescherming. Carmen wil niet leven als beschermd getuige, ver weg van haar familie en `vrienden', en neemt daarom een drastisch besluit. Ze vecht zich een plek naar de top van de misdaad, waar niemand aan haar of haar gezin durft te komen. Alleen zo kan ze achterhalen wie verantwoordelijk is voor de dood van haar man. Maar al snel weet ze niet meer wie ze kan vertrouwen en vervagen de grenzen tussen goed en kwaad.

Penoza, vanaf zondag 12 september om 20.25 uur bij de KRO op Nederland 3


_____________________________________