Incubate start conferentie rond piraterij

29/06/2010 15:37

Stichting Incubate

De zesde editie van het festival Incubate heeft als overkoepelend thema piraterij in de kunsten. Het multi-disciplinair festival in Tilburg zal met dit centrale thema inspringen op een maatschappelijke discussie die sinds enige tijd woedt. Grenzen van auteursrechten worden ter discussie gesteld en creatief en economisch eigendom is, vooral met het digitaliseren van de samenleving, geen vast gegeven meer.

Waar Incubate voorheen rondom één centrale gast een programma samenstelde (jazzfenomeen Sun Ra in 2008, performancekunstenaar Hermann Nitsch in 2009), heeft het festival voor independent culture dit jaar gekozen voor een maatschappelijk fenomeen. Het zwaartepunt van het piraterij-programma zal liggen op vrijdag 17 september met de Pirate Conference in het Midi Theater in Tilburg. Door middel van panels, workshops, keynote speeches en infostands zullen zowel de voor- als de tegenstanders aan het woord komen.

De keynote speech wordt gegeven door Matt Mason, recentelijk door Bussines Week uitgeroepen tot Piraat van het Jaar. Hij kreeg deze titel als schrijver van het boek Piraterij, dat tegelijkertijd de economie bestseller lijst van Amazon aanvoerde, als op de rap/hiphop bestseller lijst stond. Mason was piratenradio- en club-dj in London, produceerde tv series, strips, video's en platen en zijn artikelen zijn verschenen in onder andere The Guardian, The Independent en Vice. Mason laat in zijn boek zien dat de werkwijzen van diverse undergroundtrends en -scenes door de jaren heen zijn uitgegroeid tot wereldwijde industrieën.

Beeldend kunstenaar Rob Scholte zal de begrippen copyright en piraterij onder de loep nemen vanuit zijn eigen achtergrond. Het werk van Scholte is omstreden omdat hij vaak bestaande afbeeldingen gebruikt. Hij schokt publiek met zijn werk en weet de media en cultuurindustie feilloos naar zijn hand te zetten. Scholte geeft een lezing over de betekenis van piraterij binnen zijn werk en in de beeldende kunst in het algemeen.

Performancekunstenaar en choreograaf Xavier Le Roy nodigt M(a0)rten Sp(a0)ngberg (essayist, danscriticus, dramaturg en choreograaf ) uit voor een gesprek over hergebruik/herinterpretatie en re-enactment in de performancekunst. Tijdens het Generation Bass Forum zullen kopstukken uit de hedendaagse niet-westerse dansmuziek, zoals DJ /rupture, Daniel Haaksman, Globalibre en DJ Umb hun gedachten wisselen over blogs, het uitwisselen van muziek en de traditionele platenindustrie.

Om de toegankelijkheid te waarborgen en om aan te sluiten bij het thema Piraterij, heeft het festival ervoor gekozen het Pay What You Want principe te hanteren. Hiermee geeft het de bezoeker de controle om zelf te beslissen wat de waarde is van deze conferentiemiddag en een dergelijke maatschappelijke discussie. Via incubate.org en incubate-innovation.org kunnen vanaf 1 juli kaarten besteld worden. De bezoeker kan aangeven hoeveel kaarten hij wil, en wat voor totaalbedrag hij hieraan wil uitgeven. Betaling vindt daarna plaats via Paypal of bankoverschrijving.

Deze Pay What You Want-actie geldt niet voor de normale dagkaarten en passepartouts van Incubate. Incubate tickets zijn te koop via de website van Incubate en de winkels van BelCompany.

Incubate is een grootschalig festival voor independent culture. Het festival heeft een breed programma met muziek, beeldende kunst, debat, theater en film. Meer dan 200 culturele voorlopers presenteren zich in een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free jazz. Verfrissende kunst naast inspirerend debat.

Incubate vindt plaats van 12 tot en met 19 september 2010 in de gehele Tilburgse binnenstad. Van café tot natuurtheater. Van popzaal tot museum.

Bezoek voor meer informatie over het festival www.incubate.org.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://incubate.org