Gemeente Haaren


Smaakvol Haaren 12 september 2010

Smaakvol Haaren logo

Onder de noemer `Smaakvol Haaren', coördineert de gemeente op 12 september een themadag,

In 2007 is het 10-jarig bestaan van de gemeente Haaren gevierd. In elk dorp werden activiteiten ontplooid die grotendeels door lokale verenigingen en organisaties werden opgezet. Het was een succes.

In 2010 wil de gemeente weer een evenement organiseren waaraan alle inwoners kunnen deelnemen, een breed scala aan activiteiten opgezet dóór de inwoners en bedoeld vóór de inwoners.

Onder de noemer `Smaakvol Haaren', coördineert de gemeente op 12 september een themadag, waarbij in ieder dorp een hoofdactiviteit wordt georganiseerd en een route door de gemeente de activiteiten met elkaar verbindt. Ook de route zelf biedt bezienswaardigheden en lekkernijen. Het geheel is een mix van culinaire, culturele en bewegingsactiviteiten.

PARTNERS.

v Gemeente Haaren

v Guldenberg Helvoirt

v Het jongerenpanel

v Rabobank

v Politieke partijen

v Haaren in Beeld en Geluid

v De Michel Haaren

v ZLTO (Witlox)

v Commissie Open Monumenten Dag

v Prisma Biezenmortel

v Duinboeren

ACTIVITEITEN


1. Open Monumenten Dag: Smaak van de 19^e eeuw

Er komt een routekaart, waarop de monumenten staan aangegeven en ook de vaste locaties die een rol spelen bij "Smaakvol Haaren" (de routekaart is duurzaam, kan ook later nog gebruikt worden). De route voert langs de monumenten, maar ook langs alle activiteiten. Van de incidentele activiteiten wordt een flyer gemaakt die, samen met de kaart, huis-aan-huis verspreid wordt in de eerste week van september.


2. Kinderen: schatkaarttocht / kinderactiviteiten in Esch

De "schatkaart" volgt de routekaart van de monumenten, maar is speciaal bedoeld voor kinderen. Onderweg bij de diverse activiteiten kunnen de kinderen "dukaten" zoeken. Tegen inlevering van deze dukaten kunnen de kinderen in Esch meedoen aan allerlei kinderactiviteiten, o.a. schatgraven. De activiteiten vinden plaats op en rond het Marktplein in Esch. Daarnaast is er ook een kinderproeverij, met o.a. poffertjes.

De schatkaart wordt in de tweede week van september verspreid via de scholen.


3. Haaren in Beeld en Geluid

Een bestaande activiteit met beeldende kunst en muziek, die eenmaal per twee jaar plaatsvindt aan de Wethouder Bressersstraat in Haaren en dit jaar aansluit bij Smaakvol Haaren.


4. ZLTO (Witlox): Weekend van het varken

Rondleiding op een varkensbedrijf aan de Belversestraat 31 in Haaren.

Voor de kinderen een knorrencross op mechanische varkens.

Daarnaast: proeverij, films, demonstratie luchtwassen, kraampjes met varkensproducten, kinderquiz.


5. Guldenberg in Helvoirt: Concert jonge musici

Guldenberg organiseert twee sessies (ochtend en middag) licht klassieke muziek door jonge musici en een workshop `beleving smaaksensatie' met olijfolie.


6. De Michel: feest voor jongeren.

Een feest voor de jeugd van de gemeente Haaren, georganiseerd door café de Michel in Haaren, in samenwerking met het jongerenpanel. Onder andere een workshop met diverse DJ's en een cocktailshaker


7. Zorgcentra: Brabantse koffietafel

De bewoners van Sint Jozefzorg in Esch, De Leijenhof in Helvoirt en Haarensteijn in Haaren én de bewoners van de aanleunwoningen bij de drie zorgcentra krijgen een echte Brabantse koffietafel aangeboden. De streekproducten voor deze koffietafel worden geleverd door de Duinboeren. .


8. Prisma Biezenmortel.

Voor de kinderen zijn op de kinderboerderij van Prisma in Biezenmortel veel diersoorten te zien zijn. Er kan ook op een pony gereden worden of gekozen worden voor een ritje met de huifkar. De recent aangeplante hoogstam fruitboomgaard met zijn Oudhollandse fruitrassen wordt gepresenteerd. De belevingstuin is open met o.a. schommels en trampolines. In "De Wasserij" is -mede in het kader van de monumentendag- de expositie "Groeten uit Assisië" te bezichtigen. Deze expositie geeft op prachtige wijze de geschiedenis van 100 jaar zorg weer op grote banieren. Op het terrein zijn ook het Dorpshuis en restaurant "D'n Herd geopend.