Ministerie van Defensie

Open Monumentendag

Datum: 12 september 2010 Tijdstip: 10.00-17.00 uur Locatie: Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

De `Smaak van de 19e eeuw' is het thema van de Open Monumentendag op zondag 12 september. Zowel het landgoed als het instituut Bronbeek zijn in de 19e eeuw ontstaan. Museum Bronbeek biedt een programma waarmee men optimaal kan genieten van de fraaie architectuur van de villa en het hoofdgebouw.

Kijken met de 'Kijkwijzer'

Bezoekers worden uitgenodigd de rijksmonumenten villa Bronbeek (1842) en het tehuisgebouw (Nicolaas Willem Rose, 1862) nader te bekijken. Dit kan met behulp van een informatieve, geïllustreerde Kijkwijzer of onder leiding van gidsen.

De villa is alleen van buiten te bezichtigen, maar in het hoofdgebouw kan men ook het museumgedeelte op de begane grond en de verdieping bezoeken.

Moderne expositie in 19e eeuws monument

Opbouw deel van de expositie 'Het verhaal van Indië' in een van de voormalige slaapzalen.

Bezoekers kunnen bovendien de nieuwe vaste expositie `Het verhaal van Indië' zien, die vanaf 17 augustus voor bezoekers is opengesteld. Deze expositie vertelt de geschiedenis van de voormalige kolonie Nederlands-Indië van begin tot heden.

De expositie is gebouwd in 6 voormalige slaapzalen van het tehuis voor oud-militairen. Het was een uitdaging om de ruimtes van dit 19e-eeuwse rijksmonument te respecteren en er toch een moderne museale opstelling in te passen.

Op de Open Monumentendag is ook de tijdelijke tentoonstelling `Veteranen ingezet in dienst van de vrede' te zien.