'Going South' toont de toekomst van het televisie maken

07/09/2010 17:02

Deepeei film productions

De filmmakers van deepeei film productions zijn met 'Going South' een weg ingeslagen die velen zullen volgen. Door de verrassende combinatie van internationale hoofdpersonages en een snelle montage weten de makers het niet bijster hippe onderwerp klimaat en fietsen voor een jonge doelgroep aansprekend te maken.

Going South is een moderne roadmovie op de fiets, door Noord- en Zuid-Amerika. Vier jongeren, een Zweedse (Asa), een Spanjaard (Javier) en twee Britten (Fin & Alex), verkennen de landen gewapend met een camera. Zij delen hun ervaringen over het fietsen, de ontberingen, de geweldige locaties, altijd met de reflectie op het klimaat. "Stijging van de zeespiegel treft mij persoonlijk, omdat ik vele vrienden heb op de Marshall-eilanden waar ik jaren heb gewerkt", zegt Fin.

De serie wordt vanaf 12 september uitgezonden.

In korte scherp gemonteerde items volgen we de avonturen van unieke persoonlijkheden die een duurzame weg zijn ingeslagen.

De doelgroep is duidelijk jong, dit komt terug in de personages en montage. Maar waar vaak de inhoud dan ontbreekt, is deze in Going South duidelijk aanwezig. De makers laten zien dat er veel mensen zijn, die duurzame oplossingen in hun directe omgeving toepassen. De kijker wordt direct en toch luchtig aangesproken om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen. In concrete stappen, die voor iedereen te nemen zijn in het dagelijks leven.

De fietsers hebben een groot deel van het filmen voor eigen rekening genomen. "Ze zijn acht maanden onderweg geweest, dat had betekend dat twee camerateams hen hadden moeten volgen. Onmogelijk in deze krappe tijden", zegt productieleider Henk-Jan Geel.

deepeei film productions is een onafhankelijk filmbedrijf, gevestigd in Amsterdam - West, dat zijn naam vestigt in de internationale markt. "Het is monsterproject geweest, 13 afleveringen, van begin tot eind, en het produceren in 17 verschillende landen met regels en allerlei onvoorziene omstandigheden. Met een minimaal budget en een klein team. Het heeft ons 2,5 jaar gekost, met heel veel onzekerheid en stress. Maar nu is het resultaat er wel naar, dat geeft veel voldoening", zegt regisseuse Brechtje Smidt.

Going South, is vanaf zondag 12 september wekelijks te zien om 23.30uur op NED3. Meer over de serie is te vinden op going-south.tv en goingsouth.avro.nl

Going South is mede mogelijk gemaakt door de AVRO, ICCO en KLM.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.






Noot voor de redactie:

NOOT VOOR DE REDACTIE,