Gemeente Breda

Pomplorriewedstrijd en watertaxi tijdens Belcrum Festival in Breda

Op zondag 12 september kunnen Belcrum Festivalbezoekers vanaf 12.00 uur bij PodiumBloos meedoen aan een behendigheidswedstrijd met een pomplorrie op het spoor in de Speelhuislaan.

Voor de winnaar is er een retourticket voor twee personen per Thalys naar Parijs. Bezoekers kunnen vanaf 12.00 uur per gratis watertaxi vanuit het Spanjaardsgat naar de Belcrumhaven.

Pomplorrie
De pomplorrie is een karretje dat over het spoor rijdt en dat wordt aangedreven door met de hand een soort cilinderpomp op en neer te bewegen. Het wordt als speels onderdeel van het Belcrum Festival ingezet vanwege de sterke link tussen Belcrum en het project VIA Breda. Deelnemers aan de behendigheidswedstrijd met de pomplorrie moeten zo dicht mogelijk bij een markering op het spoor stoppen. Hiervoor gebruiken ze de rem die op de lorrie zit. Degene die met de wielen het dichtste bij de markering komt wint de wedstrijd. De winnaar wordt om 17.00 uur bekend gemaakt.

De antieke pomplorrie is eigendom van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). De VSM is gevestigd op de grens van Beekbergen en Lieren en rijdt met historisch materiaal over het traject Apeldoorn â Dieren. De VSM beschikt over een groot aantal stoomlocomotieven. Daarnaast heeft de VSM ook een groot aantal Nederlands historische diesellocomotieven, meerdere personenrijtuigen en goederenwagens.

Watertaxi
Bezoekers kunnen die dag ook gratis met de boot van de binnenstad naar het Belcrum Festival. Tussen 12.00 en 17.00 uur vertrekt er ieder half uur een boot vanaf het Spanjaardsgat naar de Belcrumhaven (en omgekeerd natuurlijk).
Vanaf het Spanjaardsgat vaart men onder de Trambrug over de Mark langs het voormalige CSM-terrein. Eindpunt van de watertaxi is de Belcrumhaven naast Electron. Daar kunnen mensen ook weer instappen voor de tocht naar het Spanjaardsgat. Per keer kunnen negen personen met een bootje mee. De bootjes varen tot 17.00 uur.
Voor meer informatie kan men terecht op www.belcrumfestival.nl .

Breda, 8 september 2010