Gemeente Bergen op Zoom


Europese Mobiliteitsweek 2010

Van 12 tot en met 22 september is het de Europese Mobiliteitsweek. In Bergen op Zoom vinden diverse activiteiten plaats om aandacht te vragen voor duurzame mobiliteit.

Het klimaat is belangrijk, zowel voor ons als voor de natuur. Toch staan we hier niet altijd bij stil. De vele uitlaatgassen, voornamelijk ten gevolge van mobiliteit, hebben een negatieve invloed op het klimaat en de luchtkwaliteit. Tijdens de Europese Mobiliteitsweek (voorheen Week van de Vooruitgang) besteedt de gemeente Bergen op Zoom hier extra aandacht aan. Duurzame mobiliteit brengt niet alleen meer veiligheid en leefbaarheid, maar is ook gezonder. Dus beweeg ook mee, voor een veilige, schone en gezonde leefomgeving.

13 -17 september: Groene Voetstappen

Dit jaar is er een record aantal deelnemers! Maar liefst 4500 basisschoolleerlingen uit de gemeente doen mee aan het project Groene Voetstappen. Voor elke reis die zij van en naar school op duurzame wijze afleggen, sparen zij één Groene Voetstapsticker in hun stickerboekje. Het project Groene Voetstappen loopt van maandag 13 t/m vrijdag 17 september. Wethouder Ad van der Wegen geeft om 8.45 uur op de Montessorischool aan de Noordsingel in de Bergen op Zoom het startschot voor een week lang Groene Voetstappen verzamelen.

13 september: Band op Spanning

Op maandag 13 september komt Stichting Groene Garage weer richting Bergen op Zoom met de Band op Spanning, een service die autobanden op de juiste spanning brengt en houdt. 1 op de 2 auto's rijdt met een te lage bandenspanning. Dit kost 2 tot 5% extra brandstofverbruik per jaar en veroorzaakt extra slijtage voor de banden. Door met mobiel vulapparatuur de bandenspanning te controleren en zonodig bij te vullen wordt het milieu gespaard en de verkeersveiligheid vergroot. De medewerkers van de Meeus Groep in Bergen op Zoom worden dit jaar in de gelegenheid gesteld om gratis hun bandenspanning te laten controleren en zonodig bij te vullen.

19 september: Beweegplein braderie Halsteren

Ook een terugkerende activiteit is het beweegplein op de braderie in Halsteren. Op de Vogelenzang is ruimte gemaakt om te bewegen. Dit jaar kunnen bezoekers weer een rondje maken in de luchtfiets. Ook wordt er een demonstratie gegeven op Segways. Een Segway is een elektronisch aangedreven eenpersoonsvervoermiddel en is bedacht en ontworpen voor het terugdringen van korte autoritten. De Segway biedt een alternatief voor het snel overbruggen van korte afstanden. Het vervoermiddel kan maximaal 20 km per uur en de accu's worden opgeladen door middel van een stekker in het stopcontact.

Nieuw dit jaar is de 'Jusfiets', waarmee je door te fietsen verse Jus d'orange kunt maken. Het beweegplein is dus zeker een bezoekje waard. Om 14.00 uur komt wethouder Van der Wegen langs om aan alle attracties een bezoek te brengen. Zo stapt hij in de luchtfiets, fietst hij een verse Jus d'orange bij elkaar en maakt hij een rondje met een Segway.

22 september: Afsluiting Groene Voetstappen

De leerlingen van groep 5 van basisscholen de Kreek en Lodijke hebben de hele week foto's gemaakt van de natuur op weg van school naar huis. Dit in het kader van de Groene Voetstappen. Woensdag 22 september om 11.30 uur vindt de prijsuitreiking plaats op basisschool de Kreek door wethouder Ad Coppens. De mooiste foto's worden vergroot en krijgen een plaats in de Groen tentoonstelling. Deze tentoonstelling reist het hele jaar van school naar school om de natuur van Bergen op Zoom onder de aandacht te brengen.