Gemeente Almere

Almere plaquettestad van Nederland

09-09-2010

Banner architectuurplaquettes In het Stadscentrum van Almere wordt op zondag 12 september opnieuw een aantal bijzondere bouwwerken geëerd met een architectuurplaquette. Bovendien neemt Almere op feestelijke wijze het stokje over van Spijkenisse als officiële plaquettestad van Nederland. Wethouder Adri Duivesteijn (Duurzame ruimtelijke ontwikkeling) neemt de titel namens Almere in ontvangst.

De architectuurplaquette is een initiatief van het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) en geldt als een permanent visitekaartje voor bijzondere gebouwen. De plaquette is ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben, die ook tekende voor het ontwerp van de gulden en de Nederlandse zijde van de euro.

Beleving en trots

Architectuur speelt een belangrijke rol bij de beleving van de stad. De kwaliteit van de omgeving bepaalt voor een groot deel hoe mensen de stad, de wijk en de straat ervaren. Zijn mensen trots op bepaalde gebouwen, dan zullen ze zich prettiger voelen als ze daar in de buurt zijn. Sommige bouwwerken kunnen zelfs uitgroeien tot architectonische iconen.

Architectuurroute

Langs de plaquettes in het Stadscentrum is een speciale architectuurroute ontwikkeld, die op 12 september wordt gepresenteerd. Het publiek kan de route ontdekken samen met bekende Almeerders als wethouder Duivesteijn, architect René van Zuuk en kunstenares Emeke Buitelaar. De architectuurwandeling start om 11.15 uur bij architectuurcentrum Casla aan het Weerwaterplein.

Tegelijkertijd wordt er bij Casla een kleiworkshop voor kinderen gegeven. Tijdens de workshop kunnen kinderen hun eigen gebouwen in klei ontwerpen. Kinderen kunnen zich voor de workshop opgeven via o.breijinck@casla.nl.