KRO

Zondag in KRO Brandpunt: Afghaanse tolken voelen zich in de steek gelaten door Nederland

Uitzenddatum: 12/09/2010

In de eerste uitzending van KRO Brandpunt (zondag 12 september, 22.15 uur, Nederland 2) aandacht voor Afghaanse tolken die zich door Nederland in de steek voelen gelaten, het ware gezicht van Maxime Verhagen en hoe het toch kan dat een man vier jaar lang dood op zijn kamer lag.

Afghaanse tolken die zij aan zij vochten met Nederlandse militairen voelen zich in de steek gelaten na het vertrek van de Nederlanders. Ze worden gezien als landverraders en bedreigd met de dood. De Taliban jaagt actief op ze. Sommige tolken wonen daarom niet meer thuis want dat is te gevaarlijk. Nederland ziet geen morele plicht om tolken die in gevaar zijn een speciale verblijfsvergunning in het veilige Nederland te geven. De Amerikanen in Afghanistan doen dat bijvoorbeeld wel.Wouter Kurpershoek reisde naar Afghanistan en sprak met tolken Zaid en Metiullah die jarenlang voor het Nederlandse leger werkten. Zij vragen zich af waarom Nederland ze, nu de missie beëindigd is, in de steek laat.

Zijn politieke vijanden kunnen zijn bloed wel drinken. Noemen hem een rat. Meester van de machtspolitiek. Specialist van de trukendoos. Woedeaanvallen, keihard onderhandelen, gaan tot op de bodem. Sinds een week is hij de onbetwiste leider van het CDA. Het enig overgebleven kopstuk van de partij. Sven Kockelmann schetst na gesprekken met vrienden, vijanden en partijgenoten het ware gezicht van Maxime Verhagen.

In het Friese dorp Minnertsga lag Rients vier jaar dood op zijn kamer, terwijl zijn huisgenoten - twee broers en twee zussen - er het zwijgen toe deden. Pas als de woningbouwvereniging langskomt voor een routinecontrole, wordt zijn lichaam gevonden. Twee maanden nadat Rients gevonden is, reist Fons de Poel naar Minnertsga en praat daar met dorpsbewoners, de kapper, de eigenaar van de supermarkt, de politie en de burgemeester. Hoe kan het dat geen mens in de omgeving er iets van merkte? Dat een kamertje vier jaar lang je graf is? Dat twee broers en twee zussen je al die tijd laten liggen? Dat heel Minnertsga - een hechte gemeenschap- werd verrast door die verborgen dode?

KRO Brandpunt, 12 september, 22.15 uur, Nederland 2