Gemeente Stede Broec

Open monumentendag 'De smaak van de 19e eeuw'

09-09-2010 Aanstaande zondag 12 september is de open monumentendag. In Stede Broec is er een uitgebreid programma samengesteld door het comité `Open Monumentendag Stede Broec' in samenwerking met de historische vereniging `Oud Stede Broec'.

Eerste gemeentelijke monument

Tijdens deze dag bevestigt wethouder Wim Broek om 14.00 uur het eerste gemeentelijk monumentenschildje op het eerste gemeentelijke monument aan de Zesstedenweg 227 (1903) te Grootebroek. De overhandiging zal officieel aan de vereniging Oud Stede Broec zijn omdat zij het pand gaan gebruiken voor hun vereniging.

Programma

Ook kunt u op deze dag in Stede Broec meedoen aan een cultuurhistorische fietstocht van twintig kilometer, waarbij een aantal monumentale panden en plaatsen in de route gratis bezocht kunnen worden. De fietsroute begint bij molen Ceres te Bovenkarspel. Hier kunt u tussen 10.00 en 15.00 uur een routebeschrijving ophalen. In de routebeschrijving is een prijsvraag opgenomen over de geschiedenis van Stede Broec en van de monumentale panden. U kunt onder andere een bezoek brengen aan de volgende panden.

Grootebroek

Het voormalig Weeshuis, Zesstedenweg 159 (van 1759) (Rijksmonument), onlangs gerestaureerd. Het gehele gebouw kan worden bezocht. In de R.K. kerk aan de overzijde wordt het orgel bespeeld om 11.30, 13.30 en 15.30 uur. Dit zijn inloopconcerten. Er kan bij het orgel gekeken worden als het bespeeld wordt.

Bovenkarspel:

Molen Ceres, Broekerhavenweg 80 (van 1848) (Rijksmonument), met een fototentoonstelling over de kolk en overhaal. De molen Ceres is in bedrijf zijn en kan worden bezocht. De molenaar is aanwezig voor uitleg over de functie en werking van de molen. In de molen is ook Marloes van Ede aanwezig voor informatie en vragen over het boek in wording `De dorpen van Stede Broec en de Tweede Wereldoorlog'.

Lutjebroek

De voormalige R.K. pastorie, P.J. Jongstraat 45 (van 1877) (Rijksmonument), nu in gebruik door Stichting `Merakel'. Van 14.00 tot 16.30 uur treedt het Divertimento Kwartet op in de R.K. kerk te Lutjebroek t.b.v. Stichting Merakel.

Alle panden zijn open van tien tot vier uur, het pand van Merakel in Lutjebroek is open van twee tot vijf uur.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Windt, tel. 0228 515 951 of janwindt@planet.nl. Op www.oudstedebroec.nl kunt u uitgebreide informatie vinden over het programma in Stede Broec. 09-09-2010