Ingezonden persbericht

Nationaal Glasmuseum steunt de Vogelbescherming

Vreemde Vogels worden geveild

12 september 201, 16.30 uur

2010 is het internationale jaar van de biodiversiteit. Wereldwijd vragen natuurbeschermingsorganisaties aandacht voor het teruglopen van het aantal diersoorten. Het verdwijnen van één soort kan soms hele ecosystemen bedreigen. Het wankele evenwicht is snel verstoord. Vanwege het jaar van de biodiversiteit heeft het Nationaal Glasmuseum de Vogelbescherming Nederland benaderd met het plan om een installatie te maken onder de noemer "Vreemde Vogels".

Bekende Nederlanders hebben in de glasblazerij van het museum prachtige vogels laten blazen. Zowel bestaande als compleet verzonnen soorten. Fred Wouters, directeur Vogelbescherming Nederland, Janneke Brinkman, en Haig Balian, directeur Artis zijn aan de slag gegaan met hun ontwerpen. Ook Bernard Heesen en Pieter van Vollenhoven hebben verrassende vogels laten blazen. VariÑ'rend van een keerkringvogel tot een exotische flamingo en van een nonnetje tot een lieflijk roodborstje. Tijdens de Leerdamse Glasdagen, op 10, 11 en 12 september, zijn ze allemaal te zien, op, rond en boven het haventje voor de Glasblazerij Leerdam.
Op zondag 12 september worden de vogels uit deze installatie geveild waarna de meeropbrengst wordt gedoneerd aan een wetlandsproject in Burkina Faso. De vogels worden geveild door Hélène Besançon, conservator van het glasmuseum en veilingmeester. De veiling begint om 16.30 uur in de Glasblazerij aan de Zuidwal te Leerdam.
De wetlands in Burkina Faso zijn belangrijke tussenstops voor veel verschillende trekvogels. Ze kunnen er bijtanken en uitrusten. Regelmatig zijn er meer dan 20.000 trekvogels te vinden, zoals purperreigers, grutto's, bruine kiekendieven en zomertalingen. Ook is het één van de broedgebieden van de bedreigde zwarte kroonkraanvogel. Het Oursi wetland speelt tegelijk een belangrijke rol in het levensonderhoud van de lokale bevolking. Er werd overbevist, hout gekapt, en het vele vee beschadigde de oevervegetaties in het droge seizoen. Hierdoor dreigden wandelende zandduinen het meer in te stuiven. Het gebied heeft weliswaar formeel een beschermde status, maar de controle door de overheid was onvoldoende. Vogelbescherming Nederland ondersteunt in dit project BirdLife-partner NATURAMA die ter plekke activiteiten uitvoert waarin het evenwicht tussen natuurbescherming en verbetering van levensomstandigheden van lokale bevolking wordt gevonden.