Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 1 september 2010

Speciale open dag in Tuin Bram de Groote in Uithoorn

Onder auspiciën van Landschap Noord-Holland zijn een vijftien vrijwilligers wekelijks hard aan het werk in een bijzonder natuurgebied. De liefhebberij van de stukadoor en tuinder Bram (in 1981 overleden) is namelijk uitgegroeid tot een bezienswaardigheid. De 'Tuin van Bram de Groote' is zondagmiddag 12 september open voor belangstellenden. Dat is tevens de laatste mogelijkheid dit jaar om door de tuin in Uithoorn te dwalen.

Aan de Boterdijk tussen Uithoorn en De Kwakel ligt deze siertuin (ca. 5000 m2) met o. a. stinsenplanten, heemplanten en een boomgaard met tientallen oude appel- en pruimenrassen. Iets verderop ligt een kruidentuin. Aan de rand van de tuin groeit een elzenbroekbosje waarin een uilenkast is opgehangen. Bijen voelen zich thuis in de florarijke tuin, een imker heeft daarom bijenkasten neergezet bij een paddenpoel. Honing van deze bijen is tijdens de open dag te koop in de tuin (zolang de voorraad strekt). Achter de bijenkasten ligt een schapenweide. Kersen- en walnootbomen zorgen daar voor schaduw. Dankzij adviezen van een Amstelveense heemparkdeskundige heeft de tuin een natuurlijk karakter gekregen, met behoud van de exotische bomen, heesters en planten die Bram de Groote er indertijd heeft geplant. Een schitterende tuin, kortom, met veel elementen om van te genieten. Vrijwilligers informeren u er graag over.

Rondkijken in de tuin van Bram de Groote kan tijdens de open dag op zondag 12 september van 12 tot 16 uur. De tuin is ook opgenomen in een wandelroute van 7 km die langs de Zijdelse Zomp, het Zijdelmeer, de Amstel en het fort aan de Drecht voert; dat fort maakte deel uit van de Stelling van Amsterdam, uitgeroepen tot werelderfgoed. Van het fort gaat de wandeling door een groengebied met een speciaal aangelegd rietfilter terug naar de Boterdijk. De routebeschrijving van de wandeling rond Uithoorn is in de tuin beschikbaar.

De entree van de tuin is tegenover Boterdijk 61, Uithoorn. Voor wie met de auto komt: Neem vanaf de N201 tussen Aalsmeer en Hilversum de afslag Meerwijk-West. Watsonweg volgen. Kruisingen met Vuurlijn en Boterdijk negeren. Bij T-kruising linksaf en parkeren in Glanskopmees. Voetpad volgen naar de Boterdijk. Connexxion buslijnen 170 en 140 stoppen in de buurt.

Bijlagen:
Kaart met de wandeling door Natuurgebied Uithoorn
Foto van een deel van de tuin. Peter de Jong

Noot voor redacties



Landschap Noord-Holland