Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Wandeling langs houtwallen Amerdiep 12 september

Op zondag 12 september organiseren het Nationaal Park en Nationaal Landschap Drentsche Aa een excursie langs de houtwallen van het Amerdiep. Deelnemers komen meer te weten over de geschiedenis, functie, en de ecologische waarde van de houtwallen in het Drentsche Aa-gebied. De excursie start vanaf café de Amer te Amen om 14.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

De excursie start in het eeuwenoude esdorp Amen. In dit gebied hebben zich al heel vroeg in de geschiedenis mensen gevestigd, waarvan de sporen nog af en toe worden opgegraven. Vanaf de Middeleeuwen ontstond hier het 'esdorpensysteem', waarin de boeren samenwerkten met de natuur. Vee graasde op de heide of op weitjes die men omzoomde met houtwallen. Om naar Rolde te kunnen reizen, werden voordes in de beek aangelegd. Rond Amen kun je het oude cultuurlandschap nog goed proeven. De beek kronkelt door het landschap en de houtwallen en essen bestaan nog steeds. De Ameresch is een schoolvoorbeeld van een es; boeren zaaien hier rogge in met bloemrijke akkerranden. Hier en daar staan bosjes met een echte oude bosbodem waar bijzondere planten groeien.

Het gebied kan drassig zijn, trek daarom waterdicht schoeisel of laarzen aan. Een verrekijker kan handig zijn. Honden worden niet toegelaten bij de excursie.

Datum: zondag 12 september
Starttijd: 14.00 uur
Startplaats: café de Amer te Amen