Gemeente Laarbeek



Open Monumentendag in Laarbeek

LAARBEEK - De Open Monumentendag wordt dit jaar in Laarbeek gehouden op zondag 12 september. Ook in Laarbeek worden dit jaar weer overal activiteiten georganiseerd rondom het landelijke thema de smaak van de 19e eeuw. De 19e eeuw heeft twee gezichten: enerzijds dat van technologische vernieuwingen van de industriële revolutie, anderzijds dat van teruggrijpen naar vroegere bouwstijlen. Een combinatie die heel verrassende monumenten op heeft geleverd, en daarvan zullen er ook in Laarbeek enkele voor publiek toegankelijk zijn. In Laarbeek worden twee wandelingen gepresenteerd door een typische 19e eeuwse straat. Een in Beek en Donk en een in Aarle-Rixtel.

Industriële revolutie
Met de industriële revolutie verschenen overal in het land wegen, kanalen, bruggen en industriële gebouwen als fabrieken en watertorens. Daarnaast werden er andere typen woningen gebouwd voor de opkomende burgerij. Architecten zochten naar vormen voor al deze nieuwe gebouwtypen en grepen daarbij terug op stijlen uit het verleden: de neostijlen. Veel kerkgebouwen zijn gebouwd in de neogotiek, voor woningen greep men terug op de 16e eeuw.

Wandeling in Beek en Donk
In Beek en Donk is er een wandeling door de Kapelstraat, vanaf het kanaal tot aan de kerk. De neogotische kerk kan bezichtigd worden, evenals de pastorie ernaast. Speciaal voor de Open Monumentendag zijn er aan het kanaal ook twee villas geopend, voorheen van de familie Van Thiel. Vrijwilligers van heemkundekring de Lange Vonder en van de parochie staan klaar om u uitleg te geven over deze gebouwen die eenmalig te bezichtigen zijn.

Wandeling in Aarle-Rixtel
In Aarle-Rixtel loopt de wandeling van de pomp op t Heuveltje via de Dorpsstraat en de Klokkengietersstraat naar het kanaal. Onderweg ziet u de klokkengieterij, de woningen voor de werknemers van de fabriek, een boerderij en enkele villas die getuigen van de smaak van de negentiende eeuw. Ook hier zijn enkele panden speciaal een dag geopend voor publiek. De mensen van de heemkundekring Barthold van Heessel kunnen u alles vertellen over de panden.

Molens in Lieshout
In Lieshout staan nog maar weinig gebouwen uit de negentiende eeuw. De molens, beiden uit de 19e eeuw, zullen wel draaien. Om toch een indruk te krijgen van de smaak van de negentiende eeuw geeft heemkundekring t Hof van Liessent in molen De Leest aan de Molenstraat een presentatie over de verdwenen gebouwen. En van de vrijwilligers van Molenstichting Laarbeek kunt u een rondleiding door de molen krijgen.

Kortom: het is zeker de moeite waard om op zondag 12 september 2010 een kijkje te nemen in de negentiende eeuw!


Gemeente Laarbeek | Koppelstraat 37 | Beek en Donk | T 0492 469 700 | E gemeente@laarbeek.nl