Gemeente Laarbeek


Centrale post aanwinst voor brandweer Laarbeek

LIESHOUT - Aan de Papenhoef in Lieshout is hard gewerkt aan een prachtige nieuwe brandweerpost. De kazerne in Lieshout wordt, naast uitrukpost voor het korps Lieshout, gebruikt voor opleiden, oefenen, vergaderen en opslag voor het hele Laarbeekse brandweerkorps. Ook de jeugdbrandweer krijgt er een eigen plek. De nieuwe kazerne is dan ook voor heel brandweer Laarbeek een grote aanwinst. Op zondag 12 september 2010 organiseert brandweer Laarbeek van 11.00 tot 16.00 uur een Open Dag, dan kunt u zelf een kijkje komen nemen in dit mooie en functionele gebouw.

Vrijwilliger ben je niet zomaar!
In totaal zijn in er in Laarbeek 55 brandweervrijwilligers. Een vrijwilliger volgt voordat hij ingezet wordt één of twee jaar dag- of avondopleidingen. Daarna moeten de brandweermannen- of vrouwen vooral veel ervaring opdoen. De drie posten rukken samen zon 175 keer per jaar uit. Om aan wettelijke opkomsttijden te kunnen voldoen heeft Laarbeek een brandweerpost in Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout. Iedere dinsdagavond, vakanties uitgezonderd, oefenen de vrijwilligers via hun lokale post. Bijvoorbeeld bij een bedrijf dat zich heeft aangemeld of is gevraagd om met de brandweer te oefenen.

Beroepsondersteuning
De vrijwillige brandweer krijgt ondersteuning van beroepsmensen, die werken vanuit het gemeentehuis. Zij zorgen voor beleid, bedrijfsvoering, voorbereiding van oefeningen, onderhoud en aanschaf van materialen. Ook de vrijwilligers zelf zijn heel nauw betrokken bij het organiseren van oefeningen en de aanschaf en onderhoud van materieel.

Als de pieper gaat
Na een melding van de alarmcentrale gaat bij de vrijwilliger de alarmontvanger af. Hij of zij haast zich naar de kazerne en het brandweervoertuig. Daarin zitten zes personen: vier manschappen, een chauffeur en de leidinggevende bevelvoerder. Voor gezin of werkgever heeft het gevolgen. Privé en werktechnisch moet je er op ingesteld zijn en het werk moet door een ander worden opgepakt of worden uitgesteld. Het is dan ook erg fijn als een werkgever hieraan medewerking wil verlenen en op die manier een bijdrage levert aan de veiligheid binnen onze gemeente.

Voordelen centrale post
De centrale post heeft veel voordelen. Er kunnen straks op een milieuvriendelijke manier oefeningen worden gehouden en in de instructieruimte is plaats voor alle 55 vrijwilligers. Deze ruimte wordt gebruik voor theorieavonden, gezamenlijke oefeningen, bijscholing en overleg. De post wordt ook het centraal magazijn voor de drie kazernes. In het modern uitgeruste ruimte kan bijvoorbeeld adembeschermingsapparatuur worden beheerd en onderhouden. Laarbeek heeft een regionaal specialisme voor het ontsmetten van mensen, na besmetting met een gevaarlijke stof. De speciale container hiervoor staat ook in de nieuwe brandweerpost aan de Papenhoef.


Gemeente Laarbeek | Koppelstraat 37 | Beek en Donk | T 0492 469 700 | E gemeente@laarbeek.nl