Gemeente Tiel


Open Monumentendag 2010: Horen, zien en proeven!

De smaak van de 19e eeuw, dat is het thema van Open Monumentendag op zondag 12 september. Ook Tiel doet weer mee aan deze dag en heeft een menu opgesteld om de bezoekers het verhaal van de 19e eeuw letterlijk en figuurlijk te laten proeven. Uiteraard zijn vele Tielse monumenten open voor publiek.

Horen

Dit jaar spelen scholieren van de Plantage een waargebeurde rechtzaak uit 1804 na in het monumentale kantongerecht. Wethouder Van Rhee-Oud Ammerveld opent om 12.00 uur officieel Open Monumentendag door bij de eerste voorstelling aanwezig te zijn. De rechtzaak draait om een man die loterijloten heeft vervalst. De gedupeerden komen erachter en de verdachte hangt een niet malse19e eeuwse straf boven het hoofd.

Zien

In de bovenzaal van het Ambtmanshuis vinden de bezoekers een grote collectie 19e eeuwse borduurpatronen van het Regionaal Archief Rivierenland. In april deed de gemeente Tiel een oproep aan iedereen, die kon borduren, om mee te werken aan het uitwerken van de patronen. De reacties waren overweldigend. Uiteindelijk hebben bijna dertig dames zich maanden met veel enthousiasme uitgeleefd op de oude patronen en hebben de werken allemaal een eigen interpretatie gegeven. Het resultaat mag er zijn! Een aantal dames geeft in traditionele kledij tekst en uitleg over deze borduurwerken.

Proeven

Wie kent vandaag de dag nog verrassende gerechten als eierballen, slemp en filosoof? In het Ambtmanshuis (Ambtmanstraat 17) maakt een professionele historische kok de heerlijkste 19e eeuwse gerechten. Deze dame doet onderzoek naar oude gerechten om die vervolgens op authentieke wijze na te maken. Uiteraard mogen de bezoekers proeven en de lekkernijen zijn geheel gratis. Wethouder van Rhee-Oud Ammerveld zet om 13.00 uur als eerste haar tanden in deze gerechten.

Informatie en programma

Op veel andere locaties worden ook monumenten opengesteld, waaronder de Ambtmanstuin, de St. Maartenskerk, de Caeciliakapel, begraafplaats ter Navolging, de kerk in Drumpt en het Burgerweeshuis. Op diverse locaties zijn muziekvoorstellingen te horen. Alle monumenten, voorstellingen, rondleidingen en tentoonstellingen zijn gratis en zonder reservering te bezichtigen. Bekijk voor de openings- en voorstellingstijden, het programma. Meer informatie en achtergronden vindt u op www.uitintiel.nl.