Gemeente Lingewaard


Open Monumentendag 2010 in Lingewaard

De gemeente Lingewaard neemt op zondag 12 september deel aan de landelijke Open Monumentendag. Tijdens deze dag staan duizenden monumenten in heel Nederland gratis open voor publiek. Dit jaar staat de Open Monumentendag in het teken van De Smaak van de 19de Eeuw. Een eeuw met twee gezichten: dat van de technologische vernieuwingen van de industriële revolutie enerzijds, en dat van het teruggrijpen naar eerdere bouwstijlen anderzijds. Een combinatie die heel wat verrassende monumenten heeft opgeleverd. Op zondag 12 september zijn in de gemeente Lingewaard een aantal monumentale locaties geopend. Overigens zijn een aantal locaties ook op zaterdag 11 september al te bezoeken.

Kasteel Doornenburg
Het kasteel is op zondag 11 september geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Er wordt een gevarieerd aanbod aangeboden voor groot en klein. Er zijn activiteiten door de scouting Elst en kinderen kunnen zich uitleven in de schilderkunst. Voor de allerkleinsten is er een springkussen aanwezig. Naast zang is er een Re-enactement door de riddergroep Knights of the Four Quaters.

Fort Pannerden, Sterreschans Doornenburg
Het fort werd van 1869 tot 1872 gebouwd en is een typisch product van de 19de eeuw. Gebouwd als sperfort bleek het na een aantal jaren door voortschrijdende wapentechniek al achterhaald. Vanaf 1959 raakte het fort ernstig in het verval en werd het gedeklassificeerd tot een vestingwerk van geen klasse of waarde. In 2008 is begonnen met de restauratie en zal het een cultuurhistorische bestemming krijgen. Ook op zaterdag 11 september kunt u onder begeleiding van de vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van Fort Pannerden het fort bezoeken en met eigen ogen het resultaat van de 1e fase van de restauratie bekijken. Op beide dagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur en voor de bezoekers is er een speciaal huifkarvervoer vanaf de dijk naar het fort! De laatste rondleiding start om 16.00 uur. Wij verzoeken alle bezoekers met klem het fort per fiets te bezoeken. Er is slechts beperkte parkeergelegenheid rondom de Sterreschans en met de fiets kunt u tot aan de toegang van het fort komen.

Belangrijk aandachtspunt voor de openstelling van Fort Pannerden is de veiligheid van de bezoekers. Daarom ook is er geen mogelijkheid het fort op eigen gelegenheid te verkennen. Wij vragen om uw begrip wanneer specifieke ruimtes of onderdelen van het fort om veiligheidsredenen niet betreden kunnen worden.

Kasteel Kinkelenburg Bemmel
Tijdens de late Middeleeuwen stond het bekend als Hof van Bemmel. Na een restauratie in 1954 door gemeentearchitect Estourgie werd het definitief als gemeentehuis in gebruik genomen. Tevens is het nu ook een geliefde trouwlocatie. Om 14.00, 15.00 en 16.00 uur kunt u deelnemen aan een rondleiding. Het kasteel opent haar deuren om 13.00 uur tot 17.00 uur. In het Kasteel en bij fruitboerderij De Woerdt liggen folders met fotos en korte beschrijvingen van panden in Bemmel en Ressen die gebouwd werden in de 19de eeuw. Met een plattegrond kunnen bezoekers zelf in het dorp een kijkje nemen. Deze gebouwen zijn overigens niet toegankelijk voor publiek.

Fruitboerderij De Woerdt Ressen
Het is een fraai gerestaureerd rijksmonument, waarvan de bouwtijd moet liggen eind 18de begin 19de eeuw. Waarschijnlijk is het geheel in verschillende fases gebouwd. In De Woerdt bevindt zich een waterput. Archeologische onderzoeken toonde bebouwing in de tijd van de Bataven aan, met graanschuren, waterputten en een pottenbakkerij. Tijdens de open monumentendag zondag 12 september zal De Woerdt geopend zijn van 13.00 tot 17.00 uur. Ook de winkel is open en daar kunt producten van de boerderij kopen. Tevens kunt u deelnemen aan een rondleiding over het fruitbedrijf.

Stadskerk Huissen
Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming kerk is geopend van 13.00 tot 17.00 uur en u kunt er deelnemen aan rondleidingen.

Oude Kerkhof Huissen-stad
Op het in de 19de eeuw aangelegde kerkhof, tegenwoordig een gedenkpark, zullen op zondagmiddag 12 september mensen aanwezig zijn om e.e.a. toe te lichten over het kerkhof en om er mensen rond te leiden.

Stadsmuseum Hof van Hessen Huissen
Het museum is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Naast de permanente tentoonstelling zal een kleine tentoonstelling worden ingericht over de bouwkunst van de 19de eeuw.

Kassencomplex Mea Vota Huissen
Op 11 en 12 september zijn er bij het tuinbouwmuseum aan de Boskoops Glorie te Huissen druivenfeesten. Naast het proeven van overheerlijke druiven en zelfgemaakte wijnen is er een tentoonstelling over de geschiedenis van de Huissense druiventeelt. In dit weekend zijn er diverse activiteiten voor jong en oud en er is live-muziek.

Dominicanenklooster, Huissen
De Dominicanen betrokken het huis in 1858 en was het eerste klooster boven de rivieren. Momenteel is het deels huisvesting voor de communiteit van de broeders, deels een Dominicaans Activiteiten Centrum. Op zaterdag 11 september (nationale orgeldag) is alleen de kapel geopend van 11.00 tot 16.00 uur en zal hier muziek worden gespeeld. Op zondag 12 september is het gehele klooster opengesteld van 11.00 tot 16.00 uur en kunt u deelnemen aan een rondleiding en diverse workshops.

Protestantse Kerk, Angeren
Op zondagmiddag opent de kerk haar deuren van 13.00 tot 17.00 uur. Er zal een kleine tentoonstelling worden ingericht over de Smaak van de 19de eeuw.

De Toren van Poelwijk, Gendt
Op zondag 12 september zal de Toren weer open zijn voor publiek van 10.00 tot 17.00 uur. De 15de eeuwse toren van Poelwijk is het restant van het sinds de 18de eeuw verdwenen kasteel Poelwijk. In het benedenvertrek zijn nog trompe-loeil beschilderingen te zien. Op de eerste verdieping bevindt zich een laatgotische gemetselde schouw met haardstenen uit de bouwtijd. Vanaf de bovenste verdieping van de toren heeft u fraai uitzicht over de Ooypolder en is bij helder weer de stuwwal van Beek te zien. De trappen in het gebouw zijn smal en steil, betreden is op eigen risico. Op de deel van het Landhuis (uit 1864) heeft de Historische Kring een tentoonstelling ingericht over de Smaak van de 19de eeuw in Gendt. De keuze van de fotos is aangepast aan het thema, met veel bouwwerken etc. uit die tijd. Om ook echt aan de smaak tegemoet te komen is gratis voor alle bezoekers een kop soep te proeven. Tevens is op deze dag de fraaie tuin van Landgoed Poelwijk opengesteld en mag u er wandelen en rondkijken.

De Open Monumentendag wordt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa georganiseerd, om precies te zijn in 49 landen of landsdelen, onder de naam European Heritage Days. Nederland doet met 35 andere landen mee aan de Internationale Fotowedstrijd voor de Jeugd en hecht veel waarde aan dit internationale project. Ze ziet de wedstrijd als middel om bij jeugd de belangstelling te wekken voor cultureel erfgoed. De internationale dimensie en de omvangrijke schaal geven het project een meerwaarde.

Fotowedstrijd 2010
Jongeren tussen de 10 en 18 jaar kunnen ook dit jaar meedoen aan de Internationale Fotowedstrijd voor de Jeugd en maken kans op een iPod. De winnende fotos worden opgenomen in een internationale catalogus en tentoonstelling met het werk van alle winnaars van de deelnemende landen.

Voor meer informatie ga naar: www.openmonumentendag.nl

(Geplaatst: 3 september 2010)