Céleste Zewald presenteert Festival Kamerklanken 2010


`Dichter bij de muziek kun je niet komen'

'S-HERTOGENBOSCH, 20100830 -- De allermooiste woonkamers in de Bossche binnenstad worden zondagmiddag 12 september omgetoverd tot kleine concertzaaltjes voor de achtste editie van Festival Kamerklanken. "Kamermuziek in de omgeving waarvoor zij oorspronkelijk is bedoeld", zegt artistiek leider Céleste Zewald, klarinettiste in onder meer het Brabants Orkest en docente aan het Utrechts Conservatorium en het Prins Claus Conservatorium in Groningen. "Al die prachtige, historische huiskamers bepalen samen met de musici het typische karakter van het festival. De muziek dicht bij de mensen, het publiek dicht op de muziek."

De verwachting is dat de 45 concerten van Festival Kamerklanken ook dit jaar weer vele muziekliefhebbers naar 's-Hertogenbosch zullen trekken. "En dat zijn niet alleen de kenners en liefhebbers maar ook nieuwsgierige nieuwkomers en gezinnen met kinderen", vertelt Céleste Zewald. "Ons publiek kan op een laagdrempelige wijze kennis maken met de veelzijdige en o zo boeiende wereld van de klassieke muziek."

Openingsconcert
De feestelijke aftrap van het festival wordt om 11.00 uur genomen in Podium Azijnfabriek. Zewald: "Dat wordt een spetterend openingsconcert. Veel van de musici die 's middags in de huiskamers spelen, treden op in de meest bijzondere bezettingen. Zo wordt Martinu's 'La revue de cuisine' voor viool, klarinet, trompet, fagot, cello en piano gespeeld, en `Introduction et allegro' van Ravel voor fluit, klarinet, strijkkwartet en harp. Vrolijke muziek om mee van start te gaan."

Grote namen
Kamerklanken kent een brede en veelzijdige programmering. Céleste Zewald: "We hebben een aantal jonge, aanstormende talenten uitgenodigd zoals harpist Remy van Kesteren, pianist Dimitar Dimitrov en laureaten van het Prinses Christina Concours. Maar ook grote namen als het Amstel Saxofoonkwartet en de violistes Lisa Jacobs en Eva Stegeman. Het Oleg Fateev Duo (bayan/accordeon en klarinet) speelt Moldavische en Russische volksmuziek. Zelf mag ik, samen met het Van Dingstee Kwartet, een optreden verzorgen (klarinetkwintet van Brahms) in de woonkamer van familie Van Olden aan de Peperstraat. Ik kijk er naar uit."

Concertmenu
's-Hertogenbosch is de Hoofdstad van de Smaak in 2010. Céleste Zewald sluit zich hier met Festival Kamerklanken graag bij aan. "Klassieke muziek in buffetvorm, je kunt je eigen concertmenu samenstellen. Iedereen die zin heeft in een leuke dag met mooie muziek is welkom. Ons festival is absoluut niet elitair of saai, zoals van klassieke muziek wel eens gedacht wordt. Je hoeft geen sjieke kleding aan, je hoeft niet stil op je stoel te blijven zitten. Het enige dat je mee moet nemen is een enthousiast stel oren. Op dezelfde dag vindt ook het evenement `Bourgondisch 's-Hertogenbosch' op de Parade plaats. Maak er een mooie dag uit van, met overdag muzikale amuses en aansluitend een diner op de Parade."

De huiskamerconcerten duren 45 minuten en beginnen om 13.30 uur, 14.45 uur en 16.00 uur. Tussen de concerten heeft het publiek ruim de tijd om van locatie te wisselen. Toegangskaarten à ¤ 6,00 zijn voor aanvang van de concerten verkrijgbaar bij de gastfamilies op locatie. Passe-partouts à ¤ 15,00 (voor drie huiskamerconcerten) zijn bij de voorverkoopadressen te koop of voor aanvang op de concertlocaties. De kaarten voor het openingsconcert in Podium Azijnfabriek kosten ¤ 10,00. Kijk voor het complete programma en de voorverkoopadressen op www.kamerklanken.nl.





Ingezonden persbericht