Expositieseizoen Galerie Beeldkracht start met solo Jacques Tange


De expositie start 12 september en duurt t/m 7 november 2010

SCHEEMDA, 20100904 -- Het expositieseizoen van de Scheemdase Galerie Beeldkracht start met een solo van Jacques Tange. De expositie start 12 september en duurt t/m 7 november 2010. Voor Jacques Tange (Vlissingen, 1960) - die schildert, gedichten schrijft en beelden maakt - vormt het menselijk verlangen een onuitputtelijke bron van inspiratie. Alles in het leven van de mens hangt er volgens hem mee samen. In dit verband gaat zijn werk over de voor ieder mens herkenbare behoefte aan liefde en geborgenheid. Maar ook heel andere menselijke emoties, zoals het hebben van heimwee naar de streek waar je vandaan komt, hebben een plek in zijn uitgebreide oeuvre.

Terugkomende elementen in zijn schilderijen zijn o.a. schaars geklede vrouwen en andere bevallige dames, mannen met bolhoeden in jacquet, gestileerde wolkjes, muzikanten, ruiters, katten, vogels en vissen, grote flatgebouwen met eindeloos repeterende raampjes, dobberende bootjes en feestelijk bontgeschakeerde optochten.

Menigeen herkent, door onderwerp en sfeer van zijn schilderijen, al snel iets uit zijn eigen leven. De schilderijen van Tange zijn doorspekt met persoonlijke en universele symbolen. In de regel zijn zijn kunstwerken vrolijk en helder van kleur, toch hebben ze vaak een meer verscholen, soms zelfs een 'donkerder' betekenis. Want wat je het eerste ziet is zeker niet altijd wat er door de kunstenaar zelf bedoeld is. Hij geeft een voorbeeld: een schilderij dat lieve konijntjes in het veld lijkt te verbeelden, bevat - minder opvallend - een over het veld liggende schaduw van een man met een jachtgeweer. Dubbele bodems in zijn werk zijn zeker geen uitzondering. Zo kan en/of moet immers alles worden gerelativeerd, verklaart de goedlachse levenskunstenaar zelf.

Jacques Tange studeerde aan de Akademie van Rotterdam, die hij overigens niet afmaakte. Hij had oorspronkelijk weinig succes, het was eigenlijk wel afzien, maar hij blijkt een doorzetter. Met veel discipline werkt hij tien jaar lang van negen tot vijf aan de ontwikkeling van een eigen stijl, een ware lijdensweg. Een overtuigend voorbeeld van de armoede uit die jaren: "Zelf heb ik eens tien maanden lang enkel kapucijners gegeten. Een blik kostte 79 cent bij de Bas, ik weet het nog goed". Inmiddels leeft hij van zijn werk en exposeert in binnen- en buitenland.

Opvallend voor zijn populariteit is, dat hij sinds 2003 wordt genomineerd voor de landelijk groots opgezette verkiezing "Kunstenaar van het jaar", die georganiseerd wordt door Stichting de Kunstweek. In 2005 wint hij de verkiezing, die in 2003 werd gewonnen door Corneille. Andere bekende winnaars zijn Ad Arma (2007) en Henk Helmantel (2008). Nu is Tange vijfentwintig jaar in het vak en is hij een succesvol en gerespecteerd kunstenaar. Pers en media besteden dan ook regelmatig aandacht aan hem. Ook zelf publiceerde hij enkele boeken, waaronder het boek met de veelzeggende titel "Bewolkt met hier en daar een zonnetje", waarin gedichten en tekeningen van zijn hand
zijn opgenomen.

Galerie Beeldkracht heet u van harte welkom, u kunt de expositie, galerie, kunstuitleen en lijstenmakerij bezoeken van woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur en iedere zondag van 12 tot 17 uur. Informatie over de galerie, Jacques Tange en de expositie vindt u op de website www.beeldkracht.com en op het web-log van de galerie: www.beeldkracht.web-log.nl.

Graag tot ziens bij Galerie Beeldkracht