Ingezonden persbericht


Architectuurtalent uit de Euregio Maas Rijn

In de Euregio Maas-Rijn sturen in totaal Zes opleidingsinstituten voor architectuur en stedenbouw in de Euregio Maas-Rijn sturen jaarlijkselk jaar meer dan rondcirca 550 400 afgestudeerde jonge architecten de wereld in. De meest getalenteerde architectenn worden elk jaar door middel van de prestigieuze Euregionale Architectuur Prijs uitgelicht, en dat al 20 jaar lang!

Wat is er van deze talenten en hun studiegenoten geworden? Hoe hebben zij zich ontwikkeld en welke kansen krijgen zij in de andere EEuropese landen? Een greep uit de vragen waarop SCHUNCK* probeert - middels hetmet ROOTS project een antwoord op dergelijke vragenprobeert te geven.

Presentatie podium en ideeën prijsvraag
ROOTS koppelt een presentatie podium aan een ideeën prijsvraag. Het podium voor presentatie omvat een tentoonstelling, een website en een randprogramma (lezingen en debatten), waarmee de deelnemende bureau's zich met hun diverse bureauprofielen aan een breed publiek kunnen voorstellen. Op de website is de ontwikkeling te volgen van de ontwerpers die de afgelopen 20 jaar afgestudeerd zijn aan ééeen van de architectuur zes hogescholen in Aken, Maastricht, Luik of Diepenbeekde Euregio Maas-Rijn. De website vervult de rol van publicatie en blijft derhalve bereikbaar en interactief ook na afloop van het project, bereikbaar en interactief. Daarnaast wordt op de website Er wordt een platform ingericht dat ook in de toekomst bruikbaar is voor inzendingen of dat gebruikt kan worden als netwerkfaciliteit. In de tentoonstelling en het randprogramma draait alles om ligt de nadruk op het jongere talent om hen zo een extra onder de aandacht te brengen kans te bieden. Daarnaast worden deAlle deelnemers worden in de gelegenheid gesteld om daarnaast aan een ideeën prijsvraag mee te doen voor een SCHUNCK* Paviljoen mee te doen. Het beste ontwerp wordt met een geldprijs beloond. De resultaten van de prijsvraag maken deel uit van de complete tentoonstelling.

Zestigtal aanmeldingen
Een brede benadering vanoproep, gericht aan naar potentiële kandidaten, door zowel het plaatsen van openbare advertenties in internationale vakbladen als ook door directe benadering van ontwerpers, door ontwerpers direct te benaderen, maar ook met publicaties in verschillende internationale vakbladen heeft geleid tot een zestigtal aanmeldingen. Hieruit zijn - door vijf Een internationale jury bestaande uit de hoofdredacteuren van de toonaangevende internationale architectuurvakbladen - hebben, waarvan er 22 zijn bureau's geselecteerd voor deelname aan de expositie. Daarnaast hebben; en 24 bureau's hebben zich ingeschreven voor de ideeën prijsvraag. Ontwerpers, die tussen 1991 en 2009 als architect of stedenbouwkundige hun diploma hebben behaald aan de RWTH of FH (Aken), de PHL (Diepenbeek), de ISA of ISAI (Luik) dan wel de AvB (Maastricht) een van de zes **hogescholen/universiteiten van de Euregio Maas-Rijn en nu zelfstandig werkzaam zijn, konden deelnemenzich inschrijven voor deelname. Inzending gebeurde anoniem, zodat de beoordeling ook plaats kon hebben zonder dat de namen van de inzender bekend waren.

Opening tentoonstelling en bekendmaking winnaars
Om 'ROOTS' in een zo breed mogelijke Euregionale context te plaatsen is voor een gemeenschappelijkezamenlijke openingsdag met het project WestArch van het Ludwigforum Aken gekozen op op zaterdag 112 september 2010. Na de opening van de expositie 'ROOTS' in SCHUNCK*, waarbij ook onder ander de winnaar van de opent de expositie en wordt bekend gemaakt wie de ideeën prijsvraag bekend gemaakt wordt, zal aansluitend de opening van WestArch in het Ludwigforum Aken plaatsvinden.. Er worden sShuttelebussen ingezet om , die de geïinteresseerde bezoekerss naar beide alle twee de locaties te zullen brengen. heeft gewonnen. Nadere informatie over aanvangstijd, het openingsprogramma en de volgt tezijnertijdNadere informatie over de tijd en het programma van deze dag als ook over de randprogrammering met lezingen en debatten volgt te zijner tijd.

Euregionale samenwerking
'ROOTS' wordt door samenwerking met organisaties in de Euregio Maas-Rijn in een zo breed mogelijke context geplaatst. Daartoe hebben SCHUNCK*, het Ludwigforum Aken en Architectuurwijzer/Z33 Hasselt besloten om hun geplande projecten rondom jong architectuurtalent te bundelen. Zo staat in september 2010 een gezamenlijke opening geprogrammeerd van 'ROOTS' bij SCHUNCK* Heerlen en van 'WestArch' in het Ludwigforum te Aken. Daarnaast vindt er een gemeenschappelijke lezingen- en debattencyclus plaats op de drie locaties Heerlen, Aken en Hasselt