Ingezonden persbericht


Piraterij programma Incubate bekend

Gratis tatoeages door toonaangevende internationale kunstenaars als Cameron Jamie, de aanslag op Rob Scholte nagespeeld door een jonge kunstenaar en een offline versie van de downloadsite Pirate Bay in een museum.

De zesde editie van Incubate heeft als overkoepelend thema piraterij in de kunsten. Het multi-disciplinaire festival in Tilburg zal met dit centrale thema inspringen op een maatschappelijke discussie die sinds enige tijd woedt. Grenzen van auteursrechten worden ter discussie gesteld en creatief en economisch eigendom is, vooral met het digitaliseren van de samenleving, geen vast gegeven meer.

Waar Incubate voorheen rondom één centrale gast een programma samenstelde (jazzfenomeen Sun Ra in 2008, performancekunstenaar Hermann Nitsch in 2009), heeft het festival voor independent culture dit jaar gekozen voor een maatschappelijk fenomeen. Het Piraterij programma zal bestaan uit dertien verschillende projecten die aansluiten bij het thema.

Binnen de tatoeage-wereld is er een schimmige lijn tussen de 'auteur' en de 'auteursrechten'. De tatoeëerder wordt juist beschouwd als de artiest, niet de maker van de afbeelding. Vanuit kunstenaarsperspectief is dit een unieke situatie, omdat de tatoeëerder slechts een kopie maakt van een al bestaand ontwerp. Tien hedendaagse kunstenaars als Cameron Jamie, Marc Bijl, Rob Scholte, Rafael Rozendaal en Ronald de Bloeme maken voor Tilburg Ink ontwerpen voor tatoeages. Festivalbezoekers kunnen deze ontwerpen gratis laten zetten door meestertatoeëerder Darko Groenhagen.

Binnen het project Wildbeamen neemt Hester Scheurwater tijdelijk de openbare ruimte in beslag. Haar videobeelden worden dan tijdelijke graffiti. In de avonduren van de festivalweek projecteert Scheurwater haar werk op wisselende locaties in de binnenstad van Tilburg.

Tijdens Incubate vindt de première plaats van een re-enactment van de bomaanslag op Rob Scholte, gemaakt door performance-kunstenaar Sina Khani. Scholte is een van de bekendste Nederlandse schilders van het moment. De re-enactment bestaat uit video- en fotografisch werk. Scholte zelf is tevens te gast op het festival en geeft onder andere een lezing op de Pirate Conference.

De Pirate Kiosk is een offline verzameling van torrents van sites als The Pirate Bay. Via een draadloos netwerk kunnen bezoekers deze torrents downloaden bij een houten kiosk, die vergezeld gaat met enorme lijsten met te downloaden data, films en muziek.

New Jacks 2.0 is een overzicht van vijf veelbelovende en opkomende beeldende kunstenaars uit Brabant die voor het festival speciaal werk maken over Piraterij. De Incubate Pirate Conference is een dag over piraterij binnen de kunsten in Midi Theater op vrijdag 17 september. Centrale gast op de conferentie is Matt Mason, auteur van bestseller The Pirate's Dilemma, Hij geeft een keynote speech over dit thema.

Op de Generation Bass avonden staat niet-westerse dance uit landen als Angola en Mexico centraal. Doordat gedownloade muziek wordt hergebruikt en gemixt met lokale invloeden ontstaan nieuwe en innovatieve genres. De line-up bevat artiesten als Bandish Project, Andy Kisaragi en Daniel Haaksman.

Andere projecten binnen het thema Piraterij zijn Input/Output, Incubate Sweatshop, Constant Dullaart, Pirate Cinema en Educate. Voor een beschrijving van deze projecten zie http://www.incubate.org/2010/events.

Incubate is een grootschalig festival voor independent culture. Het festival heeft een breed programma met muziek, beeldende kunst, dans, theater en film. Meer dan 200 culturele voorlopers presenteren zich in een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free jazz. Verfrissende kunst naast inspirerend debat.

Incubate vindt plaats van 12 tot en met 19 september 2010 in de gehele Tilburgse binnenstad. Van café tot natuurtheater. Van popzaal tot museum.

Bezoek voor meer informatie over het festival www.incubate.org.

Noot voor redacties