Gemeente Utrecht

Autovrije Zondag en Utrecht Uitfeest op 12 september

De Autovrije Zondag én het Utrecht Uitfeest vinden plaats op 12 september. Het Uitfeest opent het culturele seizoen 2010-2011 met circa 160 instellingen die een gratis cultuurprogramma aanbieden. Tijdens de Autovrije Zondag is de binnenstad van 10.00 uur tot 19.00 uur afgesloten voor motorvoertuigen. "Ik wil van Utrecht dé OV- en fietsstad maken. Op de Autovrije Zondag kan iedereen alvast proeven hoe heerlijk die sfeer van de stad zou zijn, als we bewust keuzes maken", aldus verkeerswethouder Frits Lintmeijer. Hij verricht om 11.15 uur op de Neude de opening van de Autovrije Zondag.

Twitterfiets
Tijdens de opening van de Autovrije Zondag geeft Frits Lintmeijer ook het startschot voor de Europese Mobiliteitsweek. Hij ontvangt een Twitterfiets van de campagne 'Heel Nederland Fietst'. De wethouder zal de komende week via Twitter melden welke vervoerskeuzes hij maakt en waarom. De activiteiten van de Autovrije Zondag vinden tussen 13.00 en 18.00 uur plaats op de Neude en op het Vredenburg. De pleinen zijn tijdelijk omgedoopt tot het 'Elektrisch Vervoerplein' en het 'Gezond-Op-Weg-plein'. De Autovrije Zondag wordt georganiseerd door de gemeente Utrecht in samenwerking met de Europese Mobiliteitsweek, ProRail, de Fietsersbond en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen.

Utrecht Uitfeest
Met het Uitfeest wordt het culturele seizoen 2010-2011 in Utrecht geopend. Het thema van het Utrecht Uitfeest 2010 is 'Cupido': culturele instellingen daten met elkaar en maken samen spannende programma's. Bijna 160 culturele instellingen van Utrecht bieden een gratis programma aan, met popconcerten, tentoonstellingen, workshops en films. Alle informatie staat op www.uitfeest.nl.

Alternatief en duurzaam vervoer
Tijdens het evenement kunnen mensen kennis maken met alternatief en duurzaam vervoer, zoals de allereerste elektrische, inductie geladen bus van Nederland en een expositie in een Weense Tram. Op het Vredenburg staat een elektrische fiets en op de Neude staan elektrische scooters en auto's voor een proefritje klaar. Wie de auto laat staan, kan gratis alternatief vervoer gebruiken, zoals het treintje op zonne-energie, elektrische karretjes, tuk-tuk's of fietstaxi's.

Afsluitingen
De binnenstad is van 10.00 uur tot 19.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De gemeente adviseert bezoekers die toch met de auto komen deze gratis te parkeren bij een van de P+R terreinen. De afsluitingen zijn met borden aangegeven en staan ook op www.utrecht.nl/autovrijezondag.