Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

(S)preekkoren. Hoor jij wat ik geloof.

Kosmopolis Rotterdam presenteert een uniek project waarin maximale en actieve uitwisseling plaatsvindt tussen groepen en individuele gelovigen van uiteenlopende religieuze en levensbeschouwelijke achtergrond:

(S)preekkoren. Hoor jij wat ik geloof

Het project (S)preekkoren bestaat uit drie onderdelen; een korenprogramma gericht op interreligieuze uitwisseling in de wijken, een toesprakendeel zoveel mogelijk in het verlengde van het korenprogramma en een slotmanifestatie op 28 november in de Rotterdamse Schouwburg.

Koren uit diverse religies en culturen
In Rotterdam wordt prachtig gezongen in kerken, moskeeën, mandirs en andere gebedshuizen. Veel van deze muziek blijft binnen de eigen omgeving en wordt zelden door stadgenoten gehoord. Kosmopolis Rotterdam brengt in het najaar met het programma (S)preekkoren deze muziek samen in drie interreligieuze concerten.

Vijf of meer zangkoren en musici van uiteenlopende culturele en religieuze achtergronden werken samen aan een concert. Vooraf repeteren zij een aantal malen muziek van eigen keuze, nummers van de andere groepen en nieuwe composities. Muzikaal leiders van de deelnemende groepen creëren de concerten samen met dirigent/componist Carlo Balemans, een professional in community art. De drie concerten vinden plaats in drie verschillende godshuizen verspreid door Rotterdam. Medewerking is verzekerd van onder andere Al Wahda (islamitische lofzang) en de Antilliaanse jongerengroep All For Jesus. Twee ijzersterke groepen met een vergelijkbare aanpak: Jongeren en kinderen zingen religieuze muziek, krijgen kansen en talentontwikkeling aangeboden, maken kennis met andere meningen en andere plekken.

Daarnaast hebben zich een aantal nieuwe groepen aangemeld, zoals The Gospel Society, een heel bevlogen evangelisatiegroep, en het koor van de Pinkstergemeente de Nieuwe Weg, dat van origine Moluks is en waar eveneens evangeliserend (opwekkend) wordt gezongen en gemusiceerd.

Preken
Het preken programma is geïnspireerd op Preken voor andermans parochie 2001 en 2002. De eerste preek in de reeks vindt plaats op zondag 12 september om 10.30 uur in de Grote of St. Laurenskerk Rotterdam.

Kosmopolis Rotterdam, een jonge culturele organisatie, is van de verassende verbindingen. Wij geloven dat als mensen elkaar maar eenmaal beter leren kennen, zij elkaar (meestal) een stuk aardiger en interessanter vinden.VERBINDINGEN leggen tussen mensen, dat kan Kosmopolis Rotterdam alleen maar initiëren en stimuleren. Degenen die het moeten doen, dat bent u en uw buurman/vrouw, bedrijf, kerk en tempel. www.kosmopolisrotterdam.nl

Noot voor redactie (