Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 30-08-2010

GOING SOUTH: ROADMOVIE OP TWEE WIELEN MET IDEEEL TINTJE

Met veertig kilo bagage door de moordende hitte in Death Valley, met hetzelfde gewicht over het immense zoutmeer van Uyuni (Bolivia), oog in oog met een zwarte beer in Oregon en een bus zien liggen in een van de duizelingwekkende ravijnen in het hooggebergte van Colombia. Voor Alex (27, Engeland), Finn (33, Engeland), Asa (31, Zweden) en Javier (33, Spanje), viert het grote avontuur hoogtij, tijdens hun 14.000 kilometer lange fietstocht door Noord en Zuid Amerika.

In de 13-delige serie Going South die de AVRO vanaf zondag 12 september uitzendt op Nederland 3, zijn de avonturen van deze vier jonge mensen wekelijks te volgen. Alex en Fin (team noord) fietsen in zeven maanden tijd van het noordelijkste puntje van Alaska via Canada, de Verenigde Staten en Mexico naar eindpunt Panama. Asa en Javier (team zuid) starten in Colombia en eindigen via landen als Peru, Bolivia, Chili en Brazilië na acht maanden in het meest zuidelijkste puntje van Argentinië.

Going South is in de 1e plaats een roadmovie op de tweewieler. De beide koppels ontmoeten elkaar niet, evenmin is er sprake van een wedstrijd. Maar dit programma heeft wel een boodschap: fietsen is hip, gezond én groen. Wat dat laatste betreft, de hoofdrolspelers maken zich zorgen over de dreigende teloorgang van onze planeet. Ze zien het met eigen ogen in Alaska, waar oliewinning het landschap bedreigt en in Peru en Brazilië waar enorme hoeveelheden regenwoud worden gekapt. De belevenissen van Alex, Fin, Asa en Javier worden afgewisseld met beelden van kleine en grotere groene initiatieven op beide continenten.

Going South is na Going North (2007) de tweede serie van de AVRO waarin het thema duurzaamheid in de vorm van avontuur centraal staat. Eindredacteur Gerard Brinksma: "Als kijker is het alsof je zelf door al die adembenemende landschappen fietst. Je leeft echt mee met de fietsers. Als voor de ogen van Asa en Javier de jungle in Brazilië wordt vernietigd, maakt je dat woedend. Praat je over hetzelfde onderwerp in een Hilversumse studio dan denk je 'het zal wel'."

Alex, Fin, Asa en Javier reageerden in 2008 op een oproep van producent deepeei film productions. Die zocht jongeren die dit avontuur aandurfden en het voor een groot deel zelf wilden filmen.. De vier legden de reis vast als het ware het een persoonlijk videodagboek. Dat is een aanpak die volgens Henk Jan Geel van de producent past bij de huidige tijd. "Het is ondenkbaar dat een omroep maandenlang een cameraploeg zou hebben meegestuurd. Dat is gewoonweg veel te duur. De trend van zelf filmen met digitale media is meer geaccepteerd. Vooral jongeren zijn vertrouwd met gadgets, filmpjes, camera's, uploaden, noem maar op. Wij stellen uit al het beeldmateriaal een mooie serie samen."

Meer informatie: goingsouth.avro.nl

Going South, vanaf 12 september wekelijks op zondagavond 23.30 uur, Nederland 3. Producent: Deepeei film productions, Amsterdam
Going South is mede tot stand gekomen met steun van ontwikkelingsorganisatie ICCO