Ingezonden persbericht


Rotterdam, 1 september 2010

PERSBERICHT

BLIJDORP-INGANG IN ERE HERSTELD:

10 EURO ENTREE IN MONUMENTENWEEKEND!

De monumentale entree van Diergaarde Blijdorp aan de Rivièrahalzijde, een ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn, is weer in oude glorie hersteld. De imposante toegangshekken, kassa's Winkel van Sinkel en directiegebouw zien er weer precies zo uit als vlak na de bouw van Blijdorp in 1940. De restauratie is geïnitieerd en financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Volkskracht Historische Monumenten. Blijdorp wil dit heuglijke feit graag vieren en hanteert tijdens de Open Monumentendagen van 11 en 12 september 2010 een speciaal toegangstarief van slechts 10 euro per persoon! Andere ontwerpen door Van ravesteyn in Diergaarde Blijdorp die (nog) niet zijn gerestaureerd zijn o.a.: de Lotusserre, Rivièrahal en roofdierengebouw.

Filmvertoning op zondag 12 september

Op zondag 12 september wordt bovendien de documentaire 'Sybold van Ravesteyn, architect voor de eeuwigheid' in het Eauditorium van het Oceanium vertoond. Deze interessante documentaire schetst een interessant portret van deze eigenzinnige architect en bevat ook beelden van Diergaarde Blijdorp. De film is geproduceerd door Koert Davidse van SeriousFilm i.s.m. TV Rijnmond onder eindredactie van Cees van der Wel. De film duurt circa 50 minuten en start om 13, 14 en 15 uur.

Over de architect

Architect Sybold van Ravesteyn (1889-1983) is vooral bekend van zijn ontwerpen voor Diergaarde Blijdorp en het Centraal Station in Rotterdam. Diergaarde Blijdorp was de eerste dierentuin ter wereld die door één architect, Van Ravesteyn dus, is ontworpen. Het station is, net als vele andere gebouwen die hij in dienst van de Nederlandse Spoorwegen heeft ontworpen, al afgebroken. Van Ravesteyn heeft de twijfelachtige eer de meest 'gesloopte' architect van Nederland te zijn.

Zijn non-conformistische bouwstijl riep vooral onder de aanhangers van het Nieuwe Bouwen heftige reacties op. Van Ravesteyn combineerde sierlijke lijnen, ornamenten en beeldhouwwerken met de moderne uitgangspunten van het Nieuwe Bouwen.

Zie ook www.diergaardeblijdorp.nl voor het allerlaatste nieuws.

fotobijlage: monumentaal hekwerk aan de Van Aerssenlaan in Diergaarde Blijdorp. Na de restauratie weer net als vlak na de bouw in 1940.

rechtenvrij te gebruiken o.v.v. Diergaarde Blijdorp/Rob Doolaard