Ministerie van Defensie

Defensie gastvrij tijdens Open Monumentendag

10 september 2010, 17.13 uur

De Zwaluwenberg Verschillende Defensielocaties openen vanwege de landelijke Open Monumentendag 2010 dit weekend de deuren. Belangstellenden kunnen een bezoek brengen aan onder meer het monumentale hoofdgebouw van het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder, de Koninklijke Militaire Academie, oftewel het Kasteel van Breda, de Van Brederodekazerne in Vught en De Zwaluwenberg.

Deze laatste locatie is een landgoed in Hilversum en de huisvesting van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. Het bijzondere landhuis en de omringende tuinen zijn alleen op 12 september te bezoeken.

Koninklijke Militaire Academie

Het hoofdgebouw van het opleidingsinstituut voor marineofficieren in Den Helder.

De militaire academie heeft het thema van dit jaar `De smaak van de 19e eeuw' duidelijk zichtbaar gemaakt op het Kasteel van Breda. Er is een prentenserie van Starink te zien over de eetgewoontes van het vroegere kazerneleven en er is een 19e eeuwse veldkeuken ingericht, compleet met koks, hofmeesters en kolenvuurtjes.

Koninklijk Instituut voor de Marine

Het hoofdgebouw van het opleidingsinstituut voor marineofficieren is morgen van 11.00 tot 16.00 geopend. Niet alleen het pand zelf is een bezoek waard, ook de vele schilderijen en andere historische kunstwerken. Gedurende de dag worden een aantal begeleidde rondleidingen gegeven.

Pontonveerboten

Vanaf de Van Brederodekazerne in Vught worden zowel zaterdag als zondag rondleidingen gegeven op Nationaal Monument Kamp Vught. Genisten zetten 2 pontonveerboten voor voetgangers en fietsers in tussen de loswal in Engelen, via de Binnendieze naar Engelensegat. De pontonniers vertellen tijdens de overtocht over het terrein en het natuurgebied.

Het Nederlands Artillerie Museum (NAM) en de het museum Korps Rijdende Artillerie (KRA) op de Legerplaats bij Oldebroek hebben morgen een gevarieerd monumentendagprogramma. Er is bijvoorbeeld groot materieel opgesteld dat normaal in depot staat.

De Open Monumentendag is een van de grootste jaarlijkse culturele evenementen in Nederland met ruim 800.000 bezoekers.