GroenLinks Rotterdam


`Snel extra verdieping op fietsflat'

Zondag 12 september 2010, 10:34u - Ivo Rodermans
* Fietsen

* Openbaar Vervoer

`Snel extra verdieping op fietsflat'

De fietsflat bij het Centraal Station moet snel een extra verdieping krijgen. Dat voorstel doet GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte. Uit een telling blijkt dat het tekort aan fietsparkeerplekken aan de noordzijde van het station in het afgelopen jaar flink is opgelopen.

GroenLinks doet regelmatig tellingen van het aantal vrije fietsparkeerplekken en het aantal fout geparkeerde fietsen bij het Centraal Station. Uit de nieuwste telling van deze week blijkt dat het tekort aan de noordzijde inmiddels is opgelopen tot bijna 250 plekken. Een jaar eerder was nog sprake van een licht overschot van veertig fietsklemmen. In totaal zijn er nu 1700 parkeerplekken aan de noordkant van het station.

GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte wil dat er liefst nog dit jaar een extra verdieping op de fietsflat wordt geplaatst. `In het ontwerp van de flat is daarmee al rekening gehouden. Nu het tekort aan fietsparkeerplaatsen verder oploopt, moet de gemeente snel in actie komen,' zegt hij. Aan de buitenzijde van de fietsflat zou een digitale aanduiding moeten komen met het aantal vrije plekken op de verdiepingen. `Nu zien fietsers niet of ze hun fiets kwijt kunnen op het bovendek, waardoor mensen met haast soms liever fout parkeren op straat. Een digitaal geleidingssysteem kan fietsers helpen om snel een plekje te vinden.'

Bonte wil ook dat de strakke witte lijnen rond de fietsklemmen verdwijnen en plaatst maken voor een ruimere belijning rondom de gehele parkeerzones. Fietsen die binnen de witte lijnen geparkeerd staan worden niet verwijderd door Stadstoezicht. Ook moeten er speciale plekken komen voor bredere fietsen met bijvoorbeeld een krat, kinderzitje of een bak voorop.