KNHS

Hippiade Ponys: L- en M-combinaties in de schijnwerpers 12 september 2010
Hippiade Pony's 2010 - podium springen m cat. de

KOOTWIJK (KNHS) Onder een stralende zon werd op de terreinen van Gert en Wytske van den Hoorn in Kootwijk de Hippiade Ponys deel 2 verreden. Toen de Hippiade Ponys eind augustus in het water viel, zagen veel kinderen hun droom rijden op de KNHS-kampioenschap vervliegen. De KNHS vond echter een oplossing. Het leverde in Kootwijk heel veel blije gezichten en mooie sport op.

Veel blije gezichten, winnaars en natuurlijk ook verliezers. De grootste winnaar was Daphne Vergouwen. De zestienjarige amazone uit Oud-Gastel won twee dressuurtitels. In de klasse M2 voor D- en E-ponys versloeg ze met de zesjarige Denver (v. De Vito II) Eline van Erp en Justin (v. Orchard dAvranches). Het was een fotofinish, want beide amazones behaalden dezelfde score. Dan bepalen de kleine letters in het klassement wie de winnaar wordt. In de M1-DE kwam het er niet op aan. Met Sandokans Pardo (v. Orchard Boginov) bleef Daphne Kimberley Mank en Molenwiels Staysie (v. Leuns Velds Lord) ruim twee procent voor. Ik had het echt niet verwacht, reageerde Daphne met haar twee gouden medailles om de hals. Mijn proef met Pardo ging heel lekker. Na afloop dacht ik wel dat ik in de prijzen kon vallen. Met Denver heb ik vervolgens ontspannen gereden. En de proef ging perfect. Met Sandokans Pardo en Denver nam Daphne dit jaar deel aan het KNHS Divoza Kampioenschap voor jonge dressuurponys. Beide ponys bereikten de finale, waarin Pardo tweede werd en Denver zestiende. Die competitie begint steeds meer zijn voorspellende waarde te bevestigen. Getuige de gouden teammedaille op het EK van oud-winnaars Rembrandt en Majos Cannon.

Familie
Dit jaar werd de vijfjarige, Duits gefokte FS Dr. Watson (FS Dont Worry) derde in zijn categorie bij de Jonge Dressuurponys. De charmante bruine hengst won onder Febe van Zwambagt uit Bergharen op de Hippiade de titel in de klasse L2-DE. Febe en Dr. Watson zetten de hoogste score van de dag neer: 72,78%. Maar liefst zes combinaties scoorden in de L2-DE boven de 65%. Febes broer Bor deed weinig voor zijn zus onder. Met de ervaren Fabel Z (v. Meonbury Peter Rabbit) scoorde hij 71,89%, goed voor de M1/M2-C-titel. Morgen ga ik Z1 starten, dat wil ik een keer gedaan hebben. Daarna gaat Fabel weg, hij is verkocht. Jammer, ik zal hem best missen, ik heb heel veel geleerd van Fabel. Maar ik wil graag crossen en Fabel is meer een dressuurpony. Zus Amber van Zwambagt viel met haar vierde plaats in de M1-DE net buiten de medailles. Er waren meer succesvolle families: Eveline Bos (Weert) werd met Demi Beau (v. Hoppenhofs Jumbo) kampioen in de klasse L2-C. Zus Rosalie won met Starlight brons in de M1/M2-C. Tijdens de indoorkampioenschappen waren die rollen nog omgedraaid. Ik ga nu over naar de M1 en mijn zus gaat naar de M2. Het is jammer dat die altijd bij elkaar worden gevoegd, dan moeten we tegen elkaar rijden, aldus de elfjarige Eveline.

Ook de familie Van Kollenburg (Spoordonk) kon groot feest vieren. De negenjarige Kees is met zijn aansprekende schimmeltje Tommy de nieuwe kampioen in de klasse L2-AB. Zus Jolien won brons in de klasse M1-DE. Haar zesjarige Collin werd overigens gedeeld zevende tijdens het KNHS Divoza Kampioenschappen voor Jonge Dressuurponys. In de klasse M1/M2-B ging Romy van Zuthem (Wachtum) op herhaling. Met de gouden Zomerdijks Willie Wortel (v. Rowfant Saul) won ze afgelopen indoorseizoen al de titel en in Kootwijk was ze met ruim 70% veruit de beste in een sterke rubriek. Tot haar spijt kan de veertienjarige Romy niet overstappen naar de klasse Z1, want voor B-ponys over het algemeen gereden door heel jonge kinderen is M2 het hoogst haalbare.

Springen
De deelnemers aan het springen kregen pittige parcoursen voorgeschoteld. In de klasse M-C bereikten slechts twee combinaties de barrage. Met vier strafpunten in die finale bood Gerlinda Berger haar tegenstandster Bobi Senn van Basel alle kansen, maar de Limburgse ging met Storm twee keer in de fout. De jonge amazone uit Ermelo was dolblij dat ze in Kootwijk mocht rijden. Geen thuiswedstrijd, maar we dachten dat de Hippiade helemaal niet door zou gaan, omdat ze geen datum konden vinden. Ze won met haar vosmerrie Sterloin (v. Prins Alwin) al eens een NRPS-titel. Maar dit is nog mooier.
Ook Veronique Morsink (De Lutte) genoot van de wedstrijd. Vorige week heb ik Z gereden in Ermelo, maar daar waren weinig toeschouwers. Vandaag is er veel meer sfeer. De twaalfjarige amazone uit De Lutte won de M-DE-titel met Anouk (v. Den Bramels Baye). In de barrage bleef ze haar tien overgebleven concurrenten met gemak voor. De stekelharige vos Anouk is pas vijf. Ik heb Anouk zelf ingereden en opgeleid. Ze is heel braaf, dat was ze vanaf het begin. Ik had echt niet gedacht dat ik zou gaan winnen.
In de klasse L-AB zegevierde Anouk Mulder na een zeer spannende strijd. Met Murdock was de tienjarige amazone uit Langezwaag slechts tweehonderdste van een seconde sneller dan Sanne Broekman en Djumbo. Het brons ging naar Reggy van de Westelaken, Elise van der Mheen finishte net naast het podium, maar in de klasse L-C kreeg de tienjarige amazone uit Hoevelaken haar revanche. Ze behaalde de titel met de ervaren Mister en treedt daarmee in de voetsporen van broer Rowen.
De L-DE-titel werd een verrassende prooi voor Sanne de Heij uit Guttecoven. Meestal hebben de E-ponys het moeilijk tegen de meer wendbare D-ponys, maar de vijftienjarige amazone maakte met de paardgefokte Bloesem (v. Landino) uitstekend gebruik van de lange lijnen van het barrageparcours. Ik heb les samen met een meisje op een D-pony. Ik moet altijd precies dezelfde lijnen en wendingen rijden.

Afdelingen
Ook de kampioenschappen voor vier- en zestallen werden in Kootwijk verreden. De Drentse PC Exloo won de titel bij de viertallen in de klasse M/Z-CDE en de Texelse Ponyclub De Kleppertjes formeerde het beste CDE-viertal in de klasse L, verder was Zuid-Nederland oppermachtig. PC Saxe Gotha uit Sint Anthonis won een titel en pakte twee keer zilver. PPH t Wit Paardje uit Haghorst bracht maar liefst drie zestallen (!) aan start. Ze wonnen in de klasse M/Z-CDE en pakten daar tevens brons, net als in de klasse L-CDE. Ook PC de Heerjansruitertjes uit Oud-Gastel en PC Rijdt met Beleid uit Meerlo gaan de boeken in als Hippiadekampioen 2010.

Uitslagen:
Hippiade Ponys, klasse L en M en afdelingsdressuur, Kootwijk, 11 september 2010

Dressuur:

klasse M2- cat. DE: 1. Daphne Vergouwen (Oud-Gastel) Denver 66,11% 2. Eline van Erp (Drunen) Justin 66,11%
3. Laurens Bolderman (Elst U) Kranevelds Wouter 64,78%

M1-DE: 1. Daphne Vergouwen (Oud-Gastel) Sandokans Pardo 69,44% 2. Kimberley Mank (Hellevoetsluis) Molenwiels Staysie 67,33% 3. Jolien van Kollenburg (Spoordonk) Collin 67,22%

M1/M2-C: 1. Bor van Zwambagt (Bergharen) Fabel Z 71,89% 2. Floor van Manen (Emmen) Julia 69,67%
3. Rosalie Bos (Weert) Starlight 67,67%

M1/M2-B: 1. Romy van Zuthem (Wachtum) Zomerdijks Willie Wortel 70,33% 2. Dewi van Polanen Petel (Helmond) Rakts Macy 68,22% 3. Mercedes Verwey (Hem) Daylight Ranch Barrie 66,78%

L2-DE: 1. Febe van Zwambagt (Bergharen) FS Dr Watson 72,78% 2. Marije Verbeek (Blija) Lemniscaats Rapsodie 69,44% 3. Milou Custers (Stramproy) Yvanca 68,00%

L2-C: 1. Eveline Bos (Weert) Demi Beau 71,44%
2. Jolijn Cuppens (Herpen) King 68,22%
3. Linda van Bergen (Maren-Kessel) Justin 64,67%

L2-AB: 1. Kees van Kollenburg (Spoordonk) Tommy 66,56% 2. Seline van Vierken (Someren) Orry 65,67%
3. Laura van Eijken (Lommel België) Twisthoeves Sheila 63,89%

Springen:

M-DE: 1. Veronique Morsink (De Lutte) Anouk 0-34,08 2. Esmay van Griensven (Nuenen) Cantos 0-35,98
3. Chiel Dijsselhof (Broekland) Elmo 0-36,67

M-C: 1. Gerlinda Berger (Ermelo) Sterloin 4-40.47 2. Bobbi Senn van Basel (Born) Storm 8-34,89
3. Wim Schokkenkamp (Emst) Lady zonder barr: 4-69,46

L-DE: 1. Sanne de Heij (Guttecoven) Bloesem 0-30,52 2. Carli Bonke (Lattrop) Amber C 0-31,82
3. Anniek Vervoort (Kessel) Tongervelds Chiko 0-33,50

L-C: 1. Elise van de Mheen (Hoevelaken) Mister 0-34,83 2. Kim Mestrom (Ohé en Laak) Pomona 0-35,84
3. Ties Rothstegge (Weerselo) Quickstar 0-37,20

L-AB: 1. Anouk Mulder (Langezwaag) Murdock 0-34,93 2. Sanne Broekman (Ruinen) Djumbo 0-34,95
3. Reggy van de Westelaken (St. Michielsgestel) Kralings Planet 0-35,38

Afdelingsdressuur, viertallen

L-AB: 1. PC Saxe Gotha (Sint Anthonis) 71,00%
2. PC de Overlaatruiters (Beers NB) 70,80%
3. Sint Steffenruiters (Laren Gld) 69,20%

L-CDE: 1. PC De Kleppertjes (Den Burg Texel) 68,40% 2. PC Sint Joris (Meterik) 68,40%
3. Schouder aan Schouder (Kring Midden Limburg) 68,40%

M/Z-CDE: 1. PC Exloo (Exloo) 70,20%
2. PC Nootdorp (Nootdorp) 67,00%
3. PC SEO (Schildwolde) 66,80%

Zestallen:

L-AB: 1. PC De Heerjansruitertjes (Oud-Gastel) 68,00% 2. De Schouwse Ruiters (Dreischor) 63,60%
3. PSV Sint Martinus (Someren Dorp) 63,40%

L-CDE: 1. PC Rijdt met Beleid (Meerlo) 69,00%
2. PC Saxe Gotha (Sint Anthonis) 66,40%
3. PPH t Wit Paardje IV (Haghorst) 63,40%

M/Z-CDE: 1. PPH t Wit Paardje III (Haghorst) 70,40% 2. PC Saxe Gotha (Sint Anthonis) 68,60%
3. PPH t Wit Paardje II (Haghorst) 66,20%

Bekijk hier alle uitslagen van de Hippiade

Tekst: Petra Baas, Foto: Remco Veurink