Ingezonden persbericht


Vanavond afsluiting TF met Gala van het Nederlands Theater

PERSBERICHT
Amsterdam, 12 september 2010

VANAVOND AFSLUITING NEDERLANDS THEATER FESTIVAL MET GALA

HET GELUID MAASTRICHT WINT DIORAPHTE AMSTERDAM FRINGE AWARD

Het Nederlands Theater Festival sluit vanavond haar vijfde editie af met het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg, waar de VSCD Toneelprijzen worden uitgereikt.

Het Nederlands Theater Festival vond plaats van 2 t/m 12 september en liet de hoogtepunten van het afgelopen jaar zien aan een breed publiek in de theaters van Amsterdam. Het festival trok ruim 20.000 bezoekers, 3000 meer dan in 2009. Het Amsterdam Fringe Festival was verantwoordelijk voor het grote aandeel van 12.000 bezoekers.

Directeur Jeffrey Meulman spreekt van een 'inhoudelijk zeer geslaagd festival dat veel mooie, geëngageerde en aangrijpende voorstellingen liet zien. Het Nederlands Theater staat er geweldig voor'.

Vanaf september 2011 speelt het festival zich ook af in het DeLaMar Theater, waardoor de publiekscapaciteit van het festival fors toeneemt. Het festival wil vanaf volgend jaar samenwerken met het Berlijnse Theatertreffen.

Joan Nederlof, artistiek leider van mugmetdegoudentand, opende op 2 september het festival met de Staat van het Theater 2010: 'Ik zou willen dat het theater simpelweg meer verbinding met de samenleving heeft'.

Naast de Officiële Juryselectie 2010 kende TF dit jaar de Wijkjury. Deze jury, bestaande uit elf vrouwen met verschillende culturele achtergrond en wonend in diverse Amsterdamse wijken, nam haar achterban mee naar de voorstelling 'Branden'. Dankzij ZINA en Stichting doen bezochten 150 mannen en vrouwen voor het eerst Stadsschouwburg Amsterdam.

Het TF Extra programma nodigde diverse spelers van het culturele veld uit om samen met diens achterban het culturele klimaat ter discussie te stellen.

Het Amsterdam Fringe Festival, onderdeel van het Nederlands Theater Festival werd vannacht feestelijk afgesloten met de uitreiking van de Dioraphte Amsterdam Fringe Award voor de beste Fringe voorstelling. Tony Lankester, directeur Grahamstown National Arts Festival, Zuid-Afrika, reikte deze prijs uit aan Het Geluid Maastricht met de voorstelling 'Life is too good to be true/kakofonie 2'. De winnaar mag zijn voorstelling komend jaar spelen op het Fringe Festival in Praag en op het Grahamstown National Arts Festival in Zuid Afrika.

Het festival wordt mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds, VSB Fonds, Stichting DOEN, Fonds Podiumkunsten, Stichting Dioraphte, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunst, NRC Handelsblad, AVRO, Time Out Amsterdam. TF is een gezamenlijk initiatief van Stadsschouwburg Amsterdam, Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK), Theater Instituut Nederland, Bureau Promotie Podiumkunsten en Holland Festival. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond en Jeugdtheater De Krakeling.

-----



Ingezonden persbericht