Ingezonden persbericht


Tegelen, 12 september 2010

Passiespelen 2010 groot succes

Doek valt voor glansrijk Passiespel:
organisatie tevreden over succesvolle editie

Afgelopen zondag 12 september is het doek definitief gevallen voor de negentiende editie van Passiespelen 2010. De belofte is waar gemaakt: een spectaculair artistiek concept, een groots decor, nieuw gecomponeerde muziek, nieuwe kostuums en meer dan 400 medewerkers hebben de Passiespelen 2010 in Tegelen inderdaad tot een gedenkwaardig theaterspektakel weten te maken. De in totaal 23 voorstellingen hebben maar liefst 46.000 bezoekers naar Tegelen weten te trekken. Dat zijn er ruim 12.000 meer dan in 2005. Tegen het einde bleken de kaarten zelfs niet aan te slepen. De organisatie kijkt tevreden terug.

De opstart voor deze negentiende editie ligt nog fris in het geheugen, al is dat voor sommigen onderhand alweer twee of zelfs drie jaar geleden. Regisseur Cees Rullens heeft in 2007 de opdracht gekregen en is toen al met zijn regieconcept aan de slag gegaan. De eerste audities waren in 2008, in januari 2009 zijn de repetities voor de sprekende rollen van start gegaan en tussentijds is het koor de kelen gaan smeren, heeft het kostuumatelier een gigantische klus geklaard en heeft Nard Reijnders de muziek gecomponeerd en die samen met een vijftigtal musici de muziek op band gezet. Dus drie jaar later, ruim 100 repetities verder, 150.000 vrijwilligersuren op de klok en 23 - in weer en wind gespeelde - voorstellingen achter de kiezen, zal het voor menig Passiespelmedewerker wel even wennen zijn. Maar niet lang getreurd: er wordt al vol verwachting uitgekeken naar 2015.

Paul Hollaar, vice-voorzitter Stichting Passiespelen Tegelen: "De Passiespelen hebben hun levensvatbaarheid ondubbelzinnig laten blijken. Onze bestuurlijke moed vol te investeren in het drama, het decor, de kleding de muziek en bovenal het regieconcept heeft deze spelen tot een verwacht succes gemaakt. Dit soort religieus drama heeft niet alleen een rijk verleden, maar een even rijke toekomst, dat heeft iedereen kunnen meebeleven."

Het lijdensverhaal, de passie van Jezus, heeft met de editie van 2010 een nieuwe dimensie, een diepe en menselijke tragedie gekregen. Regisseur Cees Rullens wist nadrukkelijk het gebruik van woorden als 'productie', 'voorstelling' of 'evenement' te vermijden. Zijn Passiespelen een gebeurtenis. Een verhaal, dat spelers en toeschouwers moesten ondergaan. Zijn streven: spel en inhoud van het passiespel weer terugbrengen naar het publiek. Gezien de vele, positieve reacties waarmee de organisatie overspoeld werd, is hem dat aardig gelukt, uiteraard met dank ook aan de muziek van Nard Reijnders, tekst van Wiel Kusters, decor van Cor van Leipsig en kostuums van Brigitte Altena. Sommigen hebben de weg naar De Doolhof zelfs al twee of zelfs drie keer afgelegd, zo ontroerd en onder de indruk waren ze.

Een aantal fragmenten uit de vele reacties:
Mw. Wil Bonen-Hovens uit Maastricht schreef: "Gevangen vanaf het eerste begin door het spel, de muziek, de prachtige teksten, de regie, het decor, de sfeer. Lazarus in zijn verlatenheid, pijn en twijfels: groots. Mijn bijzondere waardering en dankbaarheid hierbij aanwezig te hebben mogen zijn."

Paul en Mientje van Laarhoven zijn op zondag 4 juli naar de passiespelen geweest. "Wat een ervaring. We zaten op de vierde rij en daardoor leek het of we deelgenoot werden van het spel. Zo dichtbij met zo'n geweldig goed geluid (hoorapparaat!) en zo'n dynamisch spel. Dank je wel voor dit cadeautje. Het was een feest, maar vooral ook een beleving. en dan ook nog zon 'mooie muziek."

Lydia Veltkamp schreef op 12 juli jl.: "Deze zondag voor de 2e maal de Passiespelen bezocht vanuit Haarlem. Graag willen wij onze zeer welgemeende complimenten overbrengen. Het was zeer aangrijpend en vooral voor de spelers met deze verzengende hitte. Echt klasse!!!! Heel veel groeten uit Haarlem en bij leven en welzijn tot over 5 jaar."

Annemieke Leugs uit Veendam schreef op 6 september: "Gisteren waren mijn vriendin en ik voor de derde keer bij de Passiespelen en weer was het fantastisch. Een indrukwekkend verhaal, waar je echt in meegezogen wordt. Het decor zet je in de tijd terug, de acteurs zó goed, de hele sfeer het is. in zo'n berichtje als dit heb je woorden nodig, maar die schieten tekort om te beschrijven wat dit met mij, met ons, doet. Enorme bewondering."

De volgende Passiespelen vinden plaats van mei tot september 2015. Hou in de tussentijd de berichtgeving in de gaten of kijk op www.passiespelen.nl.

////////////////////////////////////////

Noot voor redacties

Informatie en afspraken t.b.v. de pers (